Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.authorГнура, Олександра Олександрівна
dc.date.accessioned2025-01-29T14:34:53Z
dc.date.available2025-01-29T14:34:53Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.citationнура, Олександра Олександрівна. Тип харчової поведінки, ситуативна тривожність та емоційний інтелект як чинники ожиріння : кваліфікаційна робота. Тернопіль, 2024. 72 с.uk
dc.identifier.urihttps://repository.tdmu.edu.ua//handle/123456789/18192
dc.description.abstractУ роботі досліджувалися типи харчової поведінки з виокремленням домінуючого у осіб з надлишковою масою та ожирінням різного віку та визначено асоціації між типом харчової поведінки, рівнем ситуативної тривожності та рівнем загального емоційного інтелекту. Об’єкт дослідження – 102 пацієнтки з надлишковою масою тіла або ожирінням І та ІІ ступеня, які звернулися за консультацією дієтолога з метою схуднення у клініку пластичної хірургії та медицини омолодження ANACOSMA, м. Київ. Шляхом аналізу наукової літератури показано, що ожиріння є глобальною соціальною та медичною проблемою сучасності, адже масштаби захворюваності на ожиріння досягли масштабів пандемії. Важливість цієї проблеми пов’язана з інвалідизацією осіб працездатного віку та зменшенням загальної тривалості життя внаслідок розвитку тяжких супутніх захворювань. У більшості випадків надлишкова маса тіла та ожиріння зумовлені особливостями способу життя та харчової поведінки, серед порушень якої виділяють три основні типи: емоціогенний, екстернальний та обмежувальний. У процесі дослідження встановлено домінуючі типи харчової поведінки у осіб з надлишковою масою тіла та ожирінням залежно від віку та встановлено асоціацію рівня загального емоційного інтелекту та ситуативної тривожності з типом харчової поведінки, що обов’язково потрібно враховувати при наданні рекомендацій щодо зниження маси тіла. Отримані результати є підставою для обґрунтування стратегії модифікації способу життя і проведення корекції надлишкової маси тіла та ожиріння, яка повинна проводитися з урахуванням вікових особливостей пацієнта, типу харчової поведінки, рівня ситуативної тривожності та загального емоційного інтелекту. Отримані результати можна використовувати в процесі психокорекційної роботи з жінками з порушеннями харчової поведінки та під час навчання фахівців психологів та дієтологів. Розроблено та впроваджено практичні рекомендації щодо режиму харчування та вибору продуктів харчування для осіб з надлишковою масою тіла та ожирінням, дотримуючись яких, можна знизити масу тіла та сформувати раціональний тип харчової поведінки.uk
dc.publisherТернопільuk
dc.subjectнадлишкова маса тілаuk
dc.subjectожирінняuk
dc.subjectхарчова поведінкаuk
dc.subjectситуативна тривожністьuk
dc.subjectемоційний інтелектuk
dc.titleТип харчової поведінки, ситуативна тривожність та емоційний інтелект як чинники ожирінняuk
dc.title.alternativeкваліфікаційна роботаuk
dc.typeThesisuk


Долучені файли

Thumbnail

Даний матеріал зустрічається у наступних фондах

Показати скорочений опис матеріалу