Показати скорочений опис матеріалу
Тип харчової поведінки, ситуативна тривожність та емоційний інтелект як чинники ожиріння
dc.contributor.author | Гнура, Олександра Олександрівна | |
dc.date.accessioned | 2025-01-29T14:34:53Z | |
dc.date.available | 2025-01-29T14:34:53Z | |
dc.date.issued | 2024 | |
dc.identifier.citation | нура, Олександра Олександрівна. Тип харчової поведінки, ситуативна тривожність та емоційний інтелект як чинники ожиріння : кваліфікаційна робота. Тернопіль, 2024. 72 с. | uk |
dc.identifier.uri | https://repository.tdmu.edu.ua//handle/123456789/18192 | |
dc.description.abstract | У роботі досліджувалися типи харчової поведінки з виокремленням домінуючого у осіб з надлишковою масою та ожирінням різного віку та визначено асоціації між типом харчової поведінки, рівнем ситуативної тривожності та рівнем загального емоційного інтелекту. Об’єкт дослідження – 102 пацієнтки з надлишковою масою тіла або ожирінням І та ІІ ступеня, які звернулися за консультацією дієтолога з метою схуднення у клініку пластичної хірургії та медицини омолодження ANACOSMA, м. Київ. Шляхом аналізу наукової літератури показано, що ожиріння є глобальною соціальною та медичною проблемою сучасності, адже масштаби захворюваності на ожиріння досягли масштабів пандемії. Важливість цієї проблеми пов’язана з інвалідизацією осіб працездатного віку та зменшенням загальної тривалості життя внаслідок розвитку тяжких супутніх захворювань. У більшості випадків надлишкова маса тіла та ожиріння зумовлені особливостями способу життя та харчової поведінки, серед порушень якої виділяють три основні типи: емоціогенний, екстернальний та обмежувальний. У процесі дослідження встановлено домінуючі типи харчової поведінки у осіб з надлишковою масою тіла та ожирінням залежно від віку та встановлено асоціацію рівня загального емоційного інтелекту та ситуативної тривожності з типом харчової поведінки, що обов’язково потрібно враховувати при наданні рекомендацій щодо зниження маси тіла. Отримані результати є підставою для обґрунтування стратегії модифікації способу життя і проведення корекції надлишкової маси тіла та ожиріння, яка повинна проводитися з урахуванням вікових особливостей пацієнта, типу харчової поведінки, рівня ситуативної тривожності та загального емоційного інтелекту. Отримані результати можна використовувати в процесі психокорекційної роботи з жінками з порушеннями харчової поведінки та під час навчання фахівців психологів та дієтологів. Розроблено та впроваджено практичні рекомендації щодо режиму харчування та вибору продуктів харчування для осіб з надлишковою масою тіла та ожирінням, дотримуючись яких, можна знизити масу тіла та сформувати раціональний тип харчової поведінки. | uk |
dc.publisher | Тернопіль | uk |
dc.subject | надлишкова маса тіла | uk |
dc.subject | ожиріння | uk |
dc.subject | харчова поведінка | uk |
dc.subject | ситуативна тривожність | uk |
dc.subject | емоційний інтелект | uk |
dc.title | Тип харчової поведінки, ситуативна тривожність та емоційний інтелект як чинники ожиріння | uk |
dc.title.alternative | кваліфікаційна робота | uk |
dc.type | Thesis | uk |