Тип харчової поведінки, ситуативна тривожність та емоційний інтелект як чинники ожиріння
Abstract
У роботі досліджувалися типи харчової поведінки з виокремленням домінуючого у осіб з надлишковою масою та ожирінням різного віку та визначено асоціації між типом харчової поведінки, рівнем ситуативної тривожності та рівнем загального емоційного інтелекту.
Об’єкт дослідження – 102 пацієнтки з надлишковою масою тіла або ожирінням І та ІІ ступеня, які звернулися за консультацією дієтолога з метою схуднення у клініку пластичної хірургії та медицини омолодження ANACOSMA, м. Київ.
Шляхом аналізу наукової літератури показано, що ожиріння є глобальною соціальною та медичною проблемою сучасності, адже масштаби захворюваності на ожиріння досягли масштабів пандемії. Важливість цієї проблеми пов’язана з інвалідизацією осіб працездатного віку та зменшенням загальної тривалості життя внаслідок розвитку тяжких супутніх захворювань. У більшості випадків надлишкова маса тіла та ожиріння зумовлені особливостями способу життя та харчової поведінки, серед порушень якої виділяють три основні типи: емоціогенний, екстернальний та обмежувальний.
У процесі дослідження встановлено домінуючі типи харчової поведінки у осіб з надлишковою масою тіла та ожирінням залежно від віку та встановлено асоціацію рівня загального емоційного інтелекту та ситуативної тривожності з типом харчової поведінки, що обов’язково потрібно враховувати при наданні рекомендацій щодо зниження маси тіла. Отримані результати є підставою для обґрунтування стратегії модифікації способу життя і проведення корекції надлишкової маси тіла та ожиріння, яка повинна проводитися з урахуванням вікових особливостей пацієнта, типу харчової поведінки, рівня ситуативної тривожності та загального емоційного інтелекту. Отримані результати можна використовувати в процесі психокорекційної роботи з жінками з порушеннями харчової поведінки та під час навчання фахівців психологів та дієтологів.
Розроблено та впроваджено практичні рекомендації щодо режиму харчування та вибору продуктів харчування для осіб з надлишковою масою тіла та ожирінням, дотримуючись яких, можна знизити масу тіла та сформувати раціональний тип харчової поведінки.