Науковий репозитарій Тернопільського національного медичного університету імені І.Я.Горбачевського
    • українська
    • English
  • українська 
    • українська
    • English
  • Ввійти
Перегляд матеріалів 
  •   Головна сторінка DSpace
  • Відкритий науковий архів (Open Scientific Archive)
  • Кваліфікаційні роботи. Спеціальність 223 Медсестринство
  • Перегляд матеріалів
  •   Головна сторінка DSpace
  • Відкритий науковий архів (Open Scientific Archive)
  • Кваліфікаційні роботи. Спеціальність 223 Медсестринство
  • Перегляд матеріалів
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Тип харчової поведінки, ситуативна тривожність та емоційний інтелект як чинники ожиріння

No Thumbnail [100%x265]
Переглянути
кваліфікаційна робота (2.633Mb)
Дата
2024
Автор
Гнура, Олександра Олександрівна
Метадані
Показати повний опис матеріалу
Короткий опис(реферат)
У роботі досліджувалися типи харчової поведінки з виокремленням домінуючого у осіб з надлишковою масою та ожирінням різного віку та визначено асоціації між типом харчової поведінки, рівнем ситуативної тривожності та рівнем загального емоційного інтелекту. Об’єкт дослідження – 102 пацієнтки з надлишковою масою тіла або ожирінням І та ІІ ступеня, які звернулися за консультацією дієтолога з метою схуднення у клініку пластичної хірургії та медицини омолодження ANACOSMA, м. Київ. Шляхом аналізу наукової літератури показано, що ожиріння є глобальною соціальною та медичною проблемою сучасності, адже масштаби захворюваності на ожиріння досягли масштабів пандемії. Важливість цієї проблеми пов’язана з інвалідизацією осіб працездатного віку та зменшенням загальної тривалості життя внаслідок розвитку тяжких супутніх захворювань. У більшості випадків надлишкова маса тіла та ожиріння зумовлені особливостями способу життя та харчової поведінки, серед порушень якої виділяють три основні типи: емоціогенний, екстернальний та обмежувальний. У процесі дослідження встановлено домінуючі типи харчової поведінки у осіб з надлишковою масою тіла та ожирінням залежно від віку та встановлено асоціацію рівня загального емоційного інтелекту та ситуативної тривожності з типом харчової поведінки, що обов’язково потрібно враховувати при наданні рекомендацій щодо зниження маси тіла. Отримані результати є підставою для обґрунтування стратегії модифікації способу життя і проведення корекції надлишкової маси тіла та ожиріння, яка повинна проводитися з урахуванням вікових особливостей пацієнта, типу харчової поведінки, рівня ситуативної тривожності та загального емоційного інтелекту. Отримані результати можна використовувати в процесі психокорекційної роботи з жінками з порушеннями харчової поведінки та під час навчання фахівців психологів та дієтологів. Розроблено та впроваджено практичні рекомендації щодо режиму харчування та вибору продуктів харчування для осіб з надлишковою масою тіла та ожирінням, дотримуючись яких, можна знизити масу тіла та сформувати раціональний тип харчової поведінки.
URI
https://repository.tdmu.edu.ua//handle/123456789/18192
Колекції
  • Кваліфікаційні роботи. Спеціальність 223 Медсестринство [113]

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Контакти | Зворотній зв'язок
Theme by 
Atmire NV
 

 

Перегляд

Всі матеріалиФонди та колекціїЗа датою публикаціїАвториЗаголовкиТемиКолекціяЗа датою публикаціїАвториЗаголовкиТеми

Мій профіль

ВвійтиЗареєструватися

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Контакти | Зворотній зв'язок
Theme by 
Atmire NV
 

 

NoThumbnail