Дослідження впливу фармацевтичних факторів на ступінь вилучення біологічно активних речовин з щавнату трави
Abstract
Проведено дисперсійний аналіз та досліджено вплив методу екстрагування, концентрації екстрагента, співвідношення сировина: екстрагент на кількість одержаного сухого залишку, ступінь вилучення суми поліфенолів, суми флавоноїдів, суми кислот гідроксикоричних із щавнату трави. Встановлено, що оптимальним методом є мацерація з примусовою подачею екстрагента, екстрагент – 70 % етанол, співвідношення сировина : екстрагент – 1 : 5. Методом ВЕРХ встановлено якісний склад та визначено кількісний вміст індивідуальних сполук флавоноїдів у витяжці щавнату трави. Серед них
домінував неогесперидин, його вміст становив 1,12 мг/мл (71,43 % від загальної кількості виявлених флавоноїдів).