БІОХІМІЧНІ МЕХАНІЗМИ ПОШКОДЖЕННЯ ТКАНИН ОРГАНІЗМУ ЗА УМОВ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОГО ЗАСТОСУВАННЯ КАРАГІНАНУ
Короткий опис(реферат)
У дисертації теоретично узагальнено і по-новому вирішено наукове
завдання, що полягає у встановленні біохімічних механізмів впливу κ-карагінану
у різних концентраціях на тканини щура. Виявлено, що пероральне застосування
0,5 % розчину κ-карагінану призводить до статистично значимої активації
процесів вільнорадикального окиснення у стінці тонкої кишки, тоді як
споживання 1,0 % розчину κ-карагінану супроводжується достовірним
підвищенням показників ліпідної і білкової пероксидації у стінці тонкої кишки,
тканинах міокарда та печінки щурів. При пероральному введенні 0,5 % розчину κ-
карагінану активуються ензимна й неензимна ланки антиоксидантної системи
захисту в стінці тонкої кишки і печінці.
Експериментальне застосування κ-карагінану в різних концентраціях
зумовлює дезорганізацію енергозабезпечувального окиснення в ентероцитах і
гепатоцитах. Виявлено, що пероральне застосування κ-карагінану у щурів
супроводжується активацією механізмів апоптичної загибелі лейкоцитів.
Отримані зміни підтверджені морфологічно.