Show simple item record

dc.contributor.authorБуднік, Тетяна Олександрівна
dc.date.accessioned2025-11-27T10:35:55Z
dc.date.available2025-11-27T10:35:55Z
dc.date.issued2025
dc.identifier.citationБуднік Т. О. Вплив рівня вітаміну D на перебіг вагітності та шляхи його корекції : дис. ... д-ра філософії : 222 "Медицина" / Тернопільський національний медичний університет імені І. Я. Горбачевського Міністерства охорони здоров’я України. Тернопіль, 2025. 180 с.uk
dc.identifier.urihttps://repository.tdmu.edu.ua//handle/123456789/18744
dc.description.abstractУ дисертації наведено теоретичне узагальнення і нове вирішення актуального завдання сучасного акушерства, яке полягає у вивченні вмісту вітаміну D, мінерального та вуглеводневого обміну у вагітних, встановленні їх впливу на акушерські і перинатальні ускладнення, оцінці ефективності лікувально-профілактичних заходів для покращення неонатальних наслідків та зменшення частоти материнських ускладнень. На підставі комплексного клініко-лабораторного обстеження вагітних жінок Тернопільської області встановлено поширеність, чинники ризику розвитку дефіциту та недостатності вітаміну D і їхній вплив на перебіг вагітності. Розширюючи наукові дані, доведено, що підтримання оптимального рівня 25(OH)D упродовж усієї вагітності сприяє зниженню інсулінорезистентності та запобігає надмірному гестаційному збільшенню маси тіла. Встановлено тенденцію до зниження показників співвідношення маси та довжини тіла до гестаційного віку дитини у матерів із дефіцитом/недостатністю вітаміну D. Виявлено достовірні асоціації між дефіцитом і недостатністю вітаміну D та підвищеним ризиком розвитку гестаційного цукрового діабету (OR = 6,67; 95 % CI: 3,56–15,57; p < 0,001) і цукрового діабету 2 типу (OR = 19,4; 95 % CI: 6,4–59,1; p < 0,001). Встановлено, що нормалізація рівня вітаміну D сприяє та запобігає збільшенню маси тіла та розвитку інсулінорезистентності у другому й третьому триместрах вагітності (OR = 1,87; 95 % CI: 1,09–3,35; p = 0,04). Підтверджено наукові дані, що надмірна маса тіла збільшує ризик гіповітамінозу D. Розширюючи існуючі наукові дані, вперше подано наукове твердження, що дефіцит і недостатність вітаміну D підвищує ризик резистентності до інсуліну. Встановлено, що ризик гестаційного цукрового діабету підвищується у 6,67 раза порівняно з вагітними з нормальним статусом вітаміну D. Розроблено та науково обґрунтовано комплекс лікувально-профілактичних заходів, спрямованих на корекцію дефіциту вітаміну D у вагітних, покращення неонатальних наслідків і зменшення частоти материнських ускладнень.uk
dc.language.isootheruk
dc.publisherТернопільuk
dc.subjectвагітністьuk
dc.subjectвітамін Duk
dc.subjectінсулінорезистентністьuk
dc.subjectожирінняuk
dc.subjectметаболічний синдромuk
dc.subjectгестаційний цукровий діабетuk
dc.subjectантропометричні показники новонародженогоuk
dc.subjectдисфункція плацентиuk
dc.subjectпологиuk
dc.subjectперинатальні порушенняuk
dc.subjectплідuk
dc.subjectзатримка росту плодаuk
dc.subjectплацентарна дисфункціяuk
dc.titleВплив рівня вітаміну D на перебіг вагітності та шляхи його корекціїuk
dc.typeThesisuk


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record