Науковий репозитарій Тернопільського національного медичного університету імені І.Я.Горбачевського
    • українська
    • English
  • українська 
    • українська
    • English
  • Ввійти
Перегляд матеріалів 
  •   Головна сторінка DSpace
  • Архів спеціалізованих вчених рад (Archive of Specialized Academic Councils)
  • Разові спеціалізовані вчені ради
  • Перегляд матеріалів
  •   Головна сторінка DSpace
  • Архів спеціалізованих вчених рад (Archive of Specialized Academic Councils)
  • Разові спеціалізовані вчені ради
  • Перегляд матеріалів
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Вплив рівня вітаміну D на перебіг вагітності та шляхи його корекції

Thumbnail
Переглянути
Дисертація (2.776Mb)
Дата
2025
Автор
Буднік, Тетяна Олександрівна
Метадані
Показати повний опис матеріалу
Короткий опис(реферат)
У дисертації наведено теоретичне узагальнення і нове вирішення актуального завдання сучасного акушерства, яке полягає у вивченні вмісту вітаміну D, мінерального та вуглеводневого обміну у вагітних, встановленні їх впливу на акушерські і перинатальні ускладнення, оцінці ефективності лікувально-профілактичних заходів для покращення неонатальних наслідків та зменшення частоти материнських ускладнень. На підставі комплексного клініко-лабораторного обстеження вагітних жінок Тернопільської області встановлено поширеність, чинники ризику розвитку дефіциту та недостатності вітаміну D і їхній вплив на перебіг вагітності. Розширюючи наукові дані, доведено, що підтримання оптимального рівня 25(OH)D упродовж усієї вагітності сприяє зниженню інсулінорезистентності та запобігає надмірному гестаційному збільшенню маси тіла. Встановлено тенденцію до зниження показників співвідношення маси та довжини тіла до гестаційного віку дитини у матерів із дефіцитом/недостатністю вітаміну D. Виявлено достовірні асоціації між дефіцитом і недостатністю вітаміну D та підвищеним ризиком розвитку гестаційного цукрового діабету (OR = 6,67; 95 % CI: 3,56–15,57; p < 0,001) і цукрового діабету 2 типу (OR = 19,4; 95 % CI: 6,4–59,1; p < 0,001). Встановлено, що нормалізація рівня вітаміну D сприяє та запобігає збільшенню маси тіла та розвитку інсулінорезистентності у другому й третьому триместрах вагітності (OR = 1,87; 95 % CI: 1,09–3,35; p = 0,04). Підтверджено наукові дані, що надмірна маса тіла збільшує ризик гіповітамінозу D. Розширюючи існуючі наукові дані, вперше подано наукове твердження, що дефіцит і недостатність вітаміну D підвищує ризик резистентності до інсуліну. Встановлено, що ризик гестаційного цукрового діабету підвищується у 6,67 раза порівняно з вагітними з нормальним статусом вітаміну D. Розроблено та науково обґрунтовано комплекс лікувально-профілактичних заходів, спрямованих на корекцію дефіциту вітаміну D у вагітних, покращення неонатальних наслідків і зменшення частоти материнських ускладнень.
URI
https://repository.tdmu.edu.ua//handle/123456789/18744
Колекції
  • Разові спеціалізовані вчені ради [191]

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Контакти | Зворотній зв'язок
Theme by 
Atmire NV
 

 

Перегляд

Всі матеріалиФонди та колекціїЗа датою публикаціїАвториЗаголовкиТемиКолекціяЗа датою публикаціїАвториЗаголовкиТеми

Мій профіль

ВвійтиЗареєструватися

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Контакти | Зворотній зв'язок
Theme by 
Atmire NV