Show simple item record

dc.contributor.authorМдинарадзе, Олеся Вікторівна
dc.date.accessioned2024-11-28T12:01:45Z
dc.date.available2024-11-28T12:01:45Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.citationМдинарадзе О. В. Статеві особливості окиснювальних процесів в організмі щурів з експериментальним гепатозом та їх корекція інозитолом : дис. ... д-ра філософії : 222 "Медицина" / Тернопільський національний медичний університет імені І. Я. Горбачевського Міністерства охорони здоров’я України. Тернопіль, 2024. 227 с.uk
dc.identifier.urihttps://repository.tdmu.edu.ua//handle/123456789/18122
dc.description.abstractНа підставі комплексних експериментальних досліджень уперше визначено патогенетичні ланки розвитку метаболічного стеатогепатозу, індукованого фруктозою у тварин різної статі та проведено їх корекцію препаратами інозитолу. Вивчено біохімічні та морфологічні зміни у печінці щурів різної статі, які вживали два місяці 20 % розчин фруктози для пиття замість води, через 2 місяці після закінчення його застосування. Встановлено наявність жирової дистрофії у периферійних ділянках печінкових часточок, розвиток оксидативного стресу, який більше виражений у самців. Доведено, що інозитоли, у більшій мірі міо-інозитол, виявляють корегуючий ефект щодо зменшення у печінці оксидативного стресу та морфологічних ознак стеатогепатозу, але не нівелюють їх. Встановлено у печінці та шкірі закономірності змін вмісту окисно модифікованих протеїнів і нітрит-аніону у тварин із стеатогепатозом, індукованим фруктозою 2 і 4 місяці, та при застосуванні протягом 2 місяців міо- і D-chiro-інозитолу. Автором експериментально з’ясовано біохімічні та морфологічні зміни у шкірі щурів різної статі, які вживали 20 % розчин фруктози для пиття замість води, через 2 місяці після закінчення його застосування, та протягом 4 місяців його пиття. Доведено, що інозитоли, виявляють позитивний ефект щодо зменшення оксидативного стресу та важкості морфологічних змін у шкірі щурів різної статі, які вживали 20 % розчин фруктози для пиття замість води, через 2 місяці після закінчення його застосування, та протягом 4 місяців його пиття.uk
dc.language.isootheruk
dc.publisherТернопільuk
dc.subjectнеалкогольна жирова хвороба печінкиuk
dc.subjectметаболічно асоційована стеатотична хвороба печінкиuk
dc.subjectпечінкаuk
dc.subjectшкіраuk
dc.subjectоксидативний стресuk
dc.subjectпероксидне окиснення ліпідівuk
dc.subjectокисна модифікація протеїнівuk
dc.subjectнітрооксидативний стресuk
dc.subjectнітрит-аніонuk
dc.subjectантиоксидантна системаuk
dc.subjectсупероксиддисмутазна і каталазна активністьuk
dc.subjectінозитолuk
dc.subjectгепатозuk
dc.subjectморфологіяuk
dc.subjectщуриuk
dc.subjectстатьuk
dc.subjectсамціuk
dc.subjectсамиціuk
dc.titleСтатеві особливості окиснювальних процесів в організмі щурів з експериментальним гепатозом та їх корекція інозитоломuk
dc.typeThesisuk


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record