Науковий репозитарій Тернопільського національного медичного університету імені І.Я.Горбачевського
    • українська
    • English
  • українська 
    • українська
    • English
  • Ввійти
Перегляд матеріалів 
  •   Головна сторінка DSpace
  • Архів спеціалізованих вчених рад (Archive of Specialized Academic Councils)
  • Разові спеціалізовані вчені ради
  • Перегляд матеріалів
  •   Головна сторінка DSpace
  • Архів спеціалізованих вчених рад (Archive of Specialized Academic Councils)
  • Разові спеціалізовані вчені ради
  • Перегляд матеріалів
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Статеві особливості окиснювальних процесів в організмі щурів з експериментальним гепатозом та їх корекція інозитолом

Thumbnail
Переглянути
Дисертація (3.304Mb)
Дата
2024
Автор
Мдинарадзе, Олеся Вікторівна
Метадані
Показати повний опис матеріалу
Короткий опис(реферат)
На підставі комплексних експериментальних досліджень уперше визначено патогенетичні ланки розвитку метаболічного стеатогепатозу, індукованого фруктозою у тварин різної статі та проведено їх корекцію препаратами інозитолу. Вивчено біохімічні та морфологічні зміни у печінці щурів різної статі, які вживали два місяці 20 % розчин фруктози для пиття замість води, через 2 місяці після закінчення його застосування. Встановлено наявність жирової дистрофії у периферійних ділянках печінкових часточок, розвиток оксидативного стресу, який більше виражений у самців. Доведено, що інозитоли, у більшій мірі міо-інозитол, виявляють корегуючий ефект щодо зменшення у печінці оксидативного стресу та морфологічних ознак стеатогепатозу, але не нівелюють їх. Встановлено у печінці та шкірі закономірності змін вмісту окисно модифікованих протеїнів і нітрит-аніону у тварин із стеатогепатозом, індукованим фруктозою 2 і 4 місяці, та при застосуванні протягом 2 місяців міо- і D-chiro-інозитолу. Автором експериментально з’ясовано біохімічні та морфологічні зміни у шкірі щурів різної статі, які вживали 20 % розчин фруктози для пиття замість води, через 2 місяці після закінчення його застосування, та протягом 4 місяців його пиття. Доведено, що інозитоли, виявляють позитивний ефект щодо зменшення оксидативного стресу та важкості морфологічних змін у шкірі щурів різної статі, які вживали 20 % розчин фруктози для пиття замість води, через 2 місяці після закінчення його застосування, та протягом 4 місяців його пиття.
URI
https://repository.tdmu.edu.ua//handle/123456789/18122
Колекції
  • Разові спеціалізовані вчені ради [182]

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Контакти | Зворотній зв'язок
Theme by 
Atmire NV
 

 

Перегляд

Всі матеріалиФонди та колекціїЗа датою публикаціїАвториЗаголовкиТемиКолекціяЗа датою публикаціїАвториЗаголовкиТеми

Мій профіль

ВвійтиЗареєструватися

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Контакти | Зворотній зв'язок
Theme by 
Atmire NV