Показати скорочений опис матеріалу
Статеві особливості окиснювальних процесів в організмі щурів з експериментальним гепатозом та їх корекція інозитолом
dc.contributor.author | Мдинарадзе, Олеся Вікторівна | |
dc.date.accessioned | 2024-11-28T12:01:45Z | |
dc.date.available | 2024-11-28T12:01:45Z | |
dc.date.issued | 2024 | |
dc.identifier.citation | Мдинарадзе О. В. Статеві особливості окиснювальних процесів в організмі щурів з експериментальним гепатозом та їх корекція інозитолом : дис. ... д-ра філософії : 222 "Медицина" / Тернопільський національний медичний університет імені І. Я. Горбачевського Міністерства охорони здоров’я України. Тернопіль, 2024. 227 с. | uk |
dc.identifier.uri | https://repository.tdmu.edu.ua//handle/123456789/18122 | |
dc.description.abstract | На підставі комплексних експериментальних досліджень уперше визначено патогенетичні ланки розвитку метаболічного стеатогепатозу, індукованого фруктозою у тварин різної статі та проведено їх корекцію препаратами інозитолу. Вивчено біохімічні та морфологічні зміни у печінці щурів різної статі, які вживали два місяці 20 % розчин фруктози для пиття замість води, через 2 місяці після закінчення його застосування. Встановлено наявність жирової дистрофії у периферійних ділянках печінкових часточок, розвиток оксидативного стресу, який більше виражений у самців. Доведено, що інозитоли, у більшій мірі міо-інозитол, виявляють корегуючий ефект щодо зменшення у печінці оксидативного стресу та морфологічних ознак стеатогепатозу, але не нівелюють їх. Встановлено у печінці та шкірі закономірності змін вмісту окисно модифікованих протеїнів і нітрит-аніону у тварин із стеатогепатозом, індукованим фруктозою 2 і 4 місяці, та при застосуванні протягом 2 місяців міо- і D-chiro-інозитолу. Автором експериментально з’ясовано біохімічні та морфологічні зміни у шкірі щурів різної статі, які вживали 20 % розчин фруктози для пиття замість води, через 2 місяці після закінчення його застосування, та протягом 4 місяців його пиття. Доведено, що інозитоли, виявляють позитивний ефект щодо зменшення оксидативного стресу та важкості морфологічних змін у шкірі щурів різної статі, які вживали 20 % розчин фруктози для пиття замість води, через 2 місяці після закінчення його застосування, та протягом 4 місяців його пиття. | uk |
dc.language.iso | other | uk |
dc.publisher | Тернопіль | uk |
dc.subject | неалкогольна жирова хвороба печінки | uk |
dc.subject | метаболічно асоційована стеатотична хвороба печінки | uk |
dc.subject | печінка | uk |
dc.subject | шкіра | uk |
dc.subject | оксидативний стрес | uk |
dc.subject | пероксидне окиснення ліпідів | uk |
dc.subject | окисна модифікація протеїнів | uk |
dc.subject | нітрооксидативний стрес | uk |
dc.subject | нітрит-аніон | uk |
dc.subject | антиоксидантна система | uk |
dc.subject | супероксиддисмутазна і каталазна активність | uk |
dc.subject | інозитол | uk |
dc.subject | гепатоз | uk |
dc.subject | морфологія | uk |
dc.subject | щури | uk |
dc.subject | стать | uk |
dc.subject | самці | uk |
dc.subject | самиці | uk |
dc.title | Статеві особливості окиснювальних процесів в організмі щурів з експериментальним гепатозом та їх корекція інозитолом | uk |
dc.type | Thesis | uk |
Долучені файли
Даний матеріал зустрічається у наступних фондах
-
Разові спеціалізовані вчені ради [153]
Дисертації