Показати скорочений опис матеріалу
МОРФОФУНКЦІОНАЛЬНІ ВЛАСТИВОСТІ РОГІВКИ СВИНІ ПРИ РІЗНИХ МЕТОДАХ КОНСЕРВУВАННЯ
dc.contributor.author | ГРЕБЕНИК, Інна Мар'янівна | |
dc.date.accessioned | 2022-05-27T09:06:30Z | |
dc.date.available | 2022-05-27T09:06:30Z | |
dc.date.issued | 2010-05-28 | |
dc.identifier.citation | Гребеник І. М. Морфофункціональні властивості рогівки свині при різних методах консервування : автореф. дис. на здобуття наук ступеня канд. мед. наук : 14.03.01 / Державний вищий навчальний заклад «Тернопільський державний медичний університет імені І.Я. Горбачевського» МОЗ України. Тернопіль, 2010. 20 с. | uk |
dc.identifier.uri | https://repository.tdmu.edu.ua//handle/123456789/17426 | |
dc.description.abstract | Дисертація присвяченa вивченню морфофункціонального стану рогівки свині в нормі та її змін при кріоконсервуванні і ліофілізації. На основі проведених комплексних морфологічних досліджень встановлено, що кріоконсервування з використанням кріопротектора забезпечує високий ступінь збереженості структурних компонентів рогівки. Морфометричні показники товщини рогівки, переднього епітелію, власної речовини достовірно не відрізняються порівняно з нормою. Ліофілізація після попереднього кріоконсервування з використанням кріопротектора зменшує ступінь пошкодження структурних компонентів рогівки, краще зберігає плазматичні, ядерні і органоїдні мембрани епітеліоцитів і кератоцитів. Морфометричні показники не так значно змінюються, ніж при звичайній ліофілізації. При кріоконсервуванні і ліофілізації з використанням кріопротектора встановлено задовільне збереження концентрації біохімічних сполук (протеогліканів, глікозаміногліканів, хондроїтинсульфату, сіалових кислот). Результати проведеного люмінісцентного аналізу кріоконсервованої з кріопротектором і ліофілізованої ксенорогівки встановили високий рівень нуклеїнових кислот, що вказує на збереженість її регенераторного потенціалу. | uk |
dc.language.iso | other | uk |
dc.publisher | Тернопіль | uk |
dc.subject | рогівка свині | uk |
dc.subject | морфологічний стан | uk |
dc.subject | кріоконсервування | uk |
dc.subject | ліофілізація | uk |
dc.title | МОРФОФУНКЦІОНАЛЬНІ ВЛАСТИВОСТІ РОГІВКИ СВИНІ ПРИ РІЗНИХ МЕТОДАХ КОНСЕРВУВАННЯ | uk |
dc.type | Thesis | uk |
Долучені файли
Даний матеріал зустрічається у наступних фондах
-
Автореферати дисертацій [216]