МОРФОФУНКЦІОНАЛЬНІ ВЛАСТИВОСТІ РОГІВКИ СВИНІ ПРИ РІЗНИХ МЕТОДАХ КОНСЕРВУВАННЯ
Короткий опис(реферат)
Дисертація присвяченa вивченню морфофункціонального стану рогівки свині в нормі та її змін при кріоконсервуванні і ліофілізації. На основі проведених комплексних морфологічних досліджень встановлено, що кріоконсервування з використанням кріопротектора забезпечує високий ступінь збереженості структурних компонентів рогівки. Морфометричні показники товщини рогівки, переднього епітелію, власної речовини достовірно не відрізняються порівняно з нормою.
Ліофілізація після попереднього кріоконсервування з використанням кріопротектора зменшує ступінь пошкодження структурних компонентів рогівки, краще зберігає плазматичні, ядерні і органоїдні мембрани епітеліоцитів і кератоцитів. Морфометричні показники не так значно змінюються, ніж при звичайній ліофілізації. При кріоконсервуванні і ліофілізації з використанням кріопротектора встановлено задовільне збереження концентрації біохімічних сполук (протеогліканів, глікозаміногліканів, хондроїтинсульфату, сіалових кислот). Результати проведеного люмінісцентного аналізу кріоконсервованої з кріопротектором і ліофілізованої ксенорогівки встановили високий рівень нуклеїнових кислот, що вказує на збереженість її регенераторного потенціалу.
Колекції
- Автореферати дисертацій [216]