Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.authorМЯЛЮК, ОКСАНА ПЕТРІВНА
dc.date.accessioned2021-09-07T12:14:49Z
dc.date.available2021-09-07T12:14:49Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.citationМялюк О.П. (2016) Особливості перебігу вільнорадикального і енергозабезпечувального окиснення при експериментальному аліментарному ожирінні (Автореф. дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата біологічних наук: 03.00.04 – біохімія). ДВНЗ «Тернопільський державний медичнийуніверситет імені І. Я. Горбачевського МОЗ України», Тернопіль.uk
dc.identifier.urihttps://repository.tdmu.edu.ua//handle/123456789/17127
dc.description.abstractДисертація присвячена з’ясуванню особливостей процесів біологічного окиснення в тканині печінки за умови експериментального аліментарного ожиріння та ролі макро- і мікроелементного складу біологічних субстратів у їх регуляції. Встановлено у тварин з аліментарним ожирінням порушення жовчоутворювальної функції і детоксикаційної функцій печінки та доведено активацію процесів ліпідної і білкової пероксидації на фоні гіперпродукції кисневих радикалів, що ініціаціює апоптоз через зниження трансмембранного потенціалу, дезорганізацію енергозабезпечувального окиснення у гепатоцитах. З’ясовано порушення макро- і мікроелементного обміну у щурів з аліментарним ожирінням. Доведено, що активація антиоксидантного захисту прямо пов’язана з рівнем цинку та купруму, вільнорадикальне окиснення позитивно корелює з вмістом купруму, сироваткового феруму і негативно – з вмістом цинку у крові.uk
dc.publisherТернопільuk
dc.subjectокиснювальні процесиuk
dc.subjectбіоенергетичні процесиuk
dc.subjectапоптозuk
dc.subjectекспериментальне ожирінняuk
dc.subjectтканини печінкиuk
dc.titleОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕБІГУ ВІЛЬНОРАДИКАЛЬНОГО Й ЕНЕРГОЗАБЕЗПЕЧУВАЛЬНОГО ОКИСНЕННЯ ПРИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОМУ АЛІМЕНТАРНОМУ ОЖИРІННІuk
dc.typeThesisuk


Долучені файли

Thumbnail

Даний матеріал зустрічається у наступних фондах

Показати скорочений опис матеріалу