Show simple item record

Исследование органических кислот в сырье амброзии полыннолистной;
Дослідження органічних кислот у сировині амброзії полинолистої

dc.creatorPanasenko, O. I.
dc.creatorGoriacha, L. M.
dc.creatorHutsol, V. V.
dc.date2018-05-03
dc.date.accessioned2020-07-03T09:42:30Z
dc.date.available2020-07-03T09:42:30Z
dc.identifierhttps://ojs.tdmu.edu.ua/index.php/MCC/article/view/8845
dc.identifier10.11603/mcch.2410-681X.2018.v0.i1.8845
dc.identifier.urihttps://repository.tdmu.edu.ua/handle/123456789/16749
dc.descriptionIntroduction. Organic acids are a prospective group of biologically active compounds of natural origin. Organic acids show anti-inflammatory, antioxidant, hepatoprotective, antimicrobial activity, as well as take part in metabolic processes and improve the state of intestinal microflora. The data on the organic acids of common ragweed are rather limited, thus the research upon this group of biologically active compounds in common ragweed plant material is of great current interest.The aim of the study – to learnthe organic acids in common ragweed plant material by the vegetation stages of the plant.Research Methods. The study of organic acids was carried out using gas chromatography in common ragweed leaves and roots, collected in the vegetation phase, beginning of flower-bud formation and fruiting phase.Results and Discussion. Citric (4769.3 mg/kg) and oxalic (2046.8 mg/kg) acids were found in the highest quantity in common ragweed leaves in the vegetation stage, in the roots – fumaric (2580.9 mg/kg) andcitric (782.3 mg/kg) acids. In the leaves at the beginning of flower-bud formation oxalic (1374.4 mg/kg) andcitric (813.0 mg/kg) acids prevailed, and in the roots at the same stage – citric (1705.1 mg/kg) andmalic (1399.5 mg/kg) acids. In the leaves pre-readied at the fruiting phase citric (2879.4 mg/kg) andoxalic (513.5 mg/kg) acids dominated. Such organic acids as fumaric (242.2 mg/kg) andmalic (186.7 mg/kg) prevailed in the roots at the fruiting phase.Conclusions. Organic acids in common ragweed leaves and roots, collected in the vegetation phase, beginning of flower-bud formation and fruiting phase, were studied using gas chromatography. Aliphatic carboxylic acids, in particular, citric, oxalic, malonic, fumaric and malic acids, quantitatively dominated in the plant material. The highest content of organic acids was determined in the leaves collected during the vegetation phase. The results obtained allow expecting antioxidant and antimicrobial activity of herbal medicines on the basis of common ragweed plant material.en-US
dc.descriptionВступление. Перспективной группой биологически активных веществ растительного происхождения являются органические кислоты. Органические кислоты проявляют противомикробную, антиоксидантную, гепатозащитную, антибактериальную активность, также они участвуют в обмене веществ и улучшают состояние микрофлоры кишечника.В литературе достаточно ограничены сведения относительно органических кислот амброзии полыннолистной, поэтому исследование этой группы биологически активных веществ в сырье амброзии было актуальным.Цель исследования – изучить органические кислоты в сырье амброзии полыннолистной в разные фазы развития растения.Методы исследования. Исследование органических кислот проводили методом газовой хроматографии в листьях и корнях амброзии полыннолистной, заготовленных в фазе вегетации, в начале бутонизации и фазе плодоношения.Результаты и обсуждение. В листьях амброзии полыннолистной, заготовленных в фазе вегетации, в наибольшем количестве содержались лимонная (4769,3 мг/кг) и оксалатная (2046,8 мг/кг) кислоты, в корнях этой фазы – фумаровая (2580,9 мг/кг) и лимонная (782,3 мг/кг).В листьях, заготовленных в начале бутонизации, по содержанию превалировали оксалатная (1374,4 мг/кг) и лимонная (813,0 мг/кг) кислоты, в корнях этой фазы – лимонная (1705,1 мг/кг) и яблочная (1399,5 мг/кг).В листьях, заготовленных в фазе плодоношения, доминировали лимонная (2879,4 мг/кг) и оксалатная (513,5 мг/кг) кислоты, в корнях этой фазы по содержанию преобладали, фумаровая (242,2 мг/кг) и яблочная (186,7 мг/кг) органические кислоты.Выводы. Методом газовой хроматографии были исследованы органические кислоты в листьях и корнях амброзии полыннолистной, которые были заготовлены в фазе вегетации, в начале бутонизации и в фазе плодоношения. В изучаемом сырье по содержанию преобладали алифатические карбоновые кислоты, в частности лимонная, оксалатная, малоновая, фумаровая и яблочная. Наибольшее содержание органических кислот было определено в листьях, заготовленных в фазе вегетации. Полученные результаты дают возможность спрогнозировать антиоксидантную и противомикробную активность лекарственных растительных средств на основе сырья амброзии полыннолистной.ru-RU
dc.descriptionВступ. Перспективною групою біологічно активних речовин рослинного походження є органічні кислоти. Органічні кислоти проявляють протизапальну, антиоксидантну, гепатозахисну, протимікробну активність, також вони беруть участь в обміні речовин та покращують стан мікрофлорикишечника. У літературі досить обмежені дані щодо органічних кислот амброзії полинолистої, тому дослідження цієї групи біологічно активних речовин у сировині амброзії було актуальним.Мета дослідження – вивчити органічні кислоти в сировині амброзії полинолистої у різні фази розвитку рослини.Методи дослідження. Дослідження органічних кислот проводили методом газової хроматографії в листі й коренях амброзії полинолистої, заготовлених у фазу вегетації, на початку бутонізації та у фазу плодоношення.Результати й обговорення. У листі амброзії полинолистої, заготовленому у фазу вегетації, в найбільшій кількості було визначено лимонну (4769,3 мг/кг) та оксалатну (2046,8 мг/кг) кислоти, в коренях цієї фази – фумарову (2580,9 мг/кг) і лимонну (782,3 мг/кг). У листі, заготовленому на початку бутонізації,за вмістом превалювали оксалатна (1374,4 мг/кг) і лимонна (813,0 мг/кг) кислоти, в коренях цієї фази – лимонна (1705,1 мг/кг) та яблучна (1399,5 мг/кг). У листі, заготовленому у фазу плодоношення, домінували лимонна (2879,4 мг/кг) та оксалатна (513,5 мг/кг) кислоти,у коренях цієї фази за вмістом переважали, фумарова (242,2 мг/кг) та яблучна (186,7 мг/кг) органічні кислоти.Висновки. Методом газової хроматографії було досліджено органічні кислоти в листі й коренях амброзії полинолистої, заготовлених у фазу вегетації, на початку бутонізації та у фазу плодоношення. У досліджуваній сировині за вмістом домінували аліфатичні карбонові кислоти, зокрема лимонна, оксалатна, малонова, фумарова та яблучна. Найбільший вміст органічних кислот було визначено в листі, заготовленому у фазу вегетації. Одержані результати дають змогу спрогнозувати антиоксидантну та протимікробну активність лікарських рослинних засобів на основі сировини амброзії полинолистої.uk-UA
dc.formatapplication/pdf
dc.languageukr
dc.publisherTernopil National Medical Universityen-US
dc.relationhttps://ojs.tdmu.edu.ua/index.php/MCC/article/view/8845/8141
dc.rightsАвторське право (c) 2018 Медична та клінічна хіміяuk-UA
dc.rightshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0uk-UA
dc.sourceMedical and Clinical Chemistry; No. 1 (2018); 16-20en-US
dc.sourceМедицинская и клиническая химия; № 1 (2018); 16-20ru-RU
dc.sourceМедична та клінічна хімія; № 1 (2018); 16-20uk-UA
dc.source2414-9934
dc.source2410-681X
dc.source10.11603/mcch.2410-681X.2018.v0.i1
dc.subjectcommon ragweeden-US
dc.subjectorganic acidsen-US
dc.subjectgas chromatography.en-US
dc.subjectамброзия полыннолистнаяru-RU
dc.subjectорганические кислотыru-RU
dc.subjectгазовая хроматография.ru-RU
dc.subjectамброзія полинолистаuk-UA
dc.subjectорганічні кислотиuk-UA
dc.subjectгазова хроматографія.uk-UA
dc.titleThe organic acids study in common ragweed plant materialen-US
dc.titleИсследование органических кислот в сырье амброзии полыннолистнойru-RU
dc.titleДослідження органічних кислот у сировині амброзії полинолистоїuk-UA
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record