Onion`s peels anthocyanins studying
Исследование антоцианов шелухи лука репчатого;
Дослідження антоціанів лушпиння цибулі ріпчастої
dc.creator | Kuznetsova, V. Yu. | |
dc.creator | Kyslychenko, V. S. | |
dc.creator | Sushchuk, N. A. | |
dc.date | 2018-05-03 | |
dc.date.accessioned | 2020-07-03T09:42:29Z | |
dc.date.available | 2020-07-03T09:42:29Z | |
dc.identifier | https://ojs.tdmu.edu.ua/index.php/MCC/article/view/8840 | |
dc.identifier | 10.11603/mcch.2410-681X.2018.v0.i1.8840 | |
dc.identifier.uri | https://repository.tdmu.edu.ua/handle/123456789/16745 | |
dc.description | Introduction. The studying of the chemical composition and biological activity of plant wastes is an actual problem. The Onion – Allium cepa L., the family Alliaceae belong to the plants that form both primary and secondary wastes. Primary wastes of onion – peels, are formed immediately after harvesting. Secondary are formed during processing of food industry.The aim of the study – to learn the qualitative composition and quantitative content of anthocyanins of Onion’s peels of the “Red Baron” and “Mars” varieties.Research Methods. The presence of this group of compounds in the onion peels of both varieties was confirmed by qualitative reactions with alkali and lead acetate and thin-layer chromatography. The modified spectrophotometric method according to State Pharmacopoeia of Ukraine 2 edition monograph “Blueberry fresh fruits” was used for quantitative determination of anthocyanins.Results and Discussion. Malvidin-3-O-glycoside, malvidin-3.5-diglycoside, delphinidin-3-O-glycoside, cyanidin3-O-glycoside, cyanidine-3.5-diglycoside were identified in onion’s peels both varieties. The content of anthocyaninsin Onion`s peels of the “Red Baron” and “Mars” varieties was determined by spectrophotometric method.Conclusions. 5 anthocyanin glycosides were identified in Onion’s peels “Red Baron” and “Mars” varieties using thin layer chromatography. Optimal conditions to maximize the extraction of anthocyans from the Onion peels were selected. The quantitative content of anthocyanins in the Onion peels of the “Red Baron” and “Mars” varieties was determined. | en-US |
dc.description | Вступление. Актуальной задачей современности является изучение химического состава и биологической активности отходов растениеводства. К растениям, которые образуют как первичные, так и вторичные отходы, относится лук репчатый – Allium cepa L., семейства Alliaceae. Первичные отходы лука репчатого (шелуха) образуются непосредственно после сбора урожая, вторичные – при переработке пищевой промышленностью (ГСТУ -3234-95 – Лук репчатый свежий).Цель исследования – изучить качественній состав и количественное содержание антоцианов в шелухе лука репчатого сортов “Ред барон” и “Марс”.Методы исследования. Наличие данной группы соединений в шелухе лука репчатого обоих сортов подтверждали качественными реакциями со щелочью и свинцом ацетатом основным и тонкослойной хроматографией. Для количественного определения суммы антоцианов использовали модифицированный спектрофотометрический метод, приведенный во 2-м издании Государственной Фармакопеи Украины монография “Черники плоды свежие”.Результаты и обсуждение. В результате хроматографического исследования в шелухе лука репчатого обоих сортов, в сравнении с достоверными образцами антоцианов, было обнаружено мальвидин-3-О-гликозид, мальвидин-3,5-дигликозид, дельфинидин-3-О-гликозид, цианидин-3-О-гликозид, цианидин-3,5-дигликозид. Методом прямой спектрофотометрии в шелухе лука репчатого сортов “Ред барон” и “Марс” установлено количественное содержание антоцианов – 0,097%±0,003 и 0,320%±0,002 соответственно.Выводы. Методом тонкослойной хроматографии, в сравнении с достоверными образцами, в шелухе лука репчатого сортов “Ред барон” и “Марс” идентифицировано 5 антоциановых гликозидов. Подобрано оптимальные условия для максимального извлечения антоцианов из шелухи лука репчатого. Определено количественное содержание антоцианов в шелухе лука репчатого сортов “Ред барон” и “Марс”. | ru-RU |
dc.description | Вступ. Актуальним завданням сьогодення є вивчення хімічного складу і біологічної активності відходів рослинництва. До рослин, що утворюють як первинні, так і вторинні відходи, належить цибуля ріпчаста – Allium cepa L., родини Alliaceae. Первинні відходи цибулі ріпчастої (лушпиння) утворюються безпосередньо після збору врожаю, вторинні – при переробці харчовою промисловістю (ДСТУ -3234-95 – Цибуля ріпчаста свіжа).Мета дослідження – вивчити якісний склад та кількісний вміст антоціанів у лушпинні цибулі ріпчастої сортів “Ред барон” і “Марс”.Методи дослідження. Наявність даної групи сполук у лушпинні цибулі ріпчастої обох сортів підтверджували якісними реакціями з лугом та плюмбумом ацетатом основним і тонкошаровою хроматографією.Для кількісного визначення суми антоціанів використовували модифікований спектрофотометричний метод, наведений у 2-му виданні Державної Фармакопеї України, зокрема в монографії “Чорниці плоди свіжі”.Результати й обговорення. У результаті хроматографічного дослідження в лушпинні цибулі ріпчастої обох сортів, порівняно з достовірними зразками антоціанів, було виявлено мальвідин-3-О-глікозид, мальвідин-3,5-диглікозид, дельфінідин-3-О-глікозид, ціанідин-3-О-глікозид, ціанідин-3,5-диглікозид. Методом прямої спектрофотометрії в лушпинні цибулі ріпчастої сортів “Ред барон” та “Марс” встановлено кількісний вміст антоціанів – 0,097 %±0,003 та 0,320 %±0,002 відповідно.Висновки. Методом тонкошарової хроматографії, порівняно з достовірними зразками, в лушпинні цибулі ріпчастої сортів “Ред барон” та “Марс” ідентифіковано 5 антоціанових глікозидів. Підібрано оптимальні умови для максимального вилучення антоціанів із лушпиння цибулі ріпчастої. Визначено кількісний вміст антоціанів у лушпинні цибулі ріпчастої сортів “Ред барон” та “Марс”. | uk-UA |
dc.format | application/pdf | |
dc.language | ukr | |
dc.publisher | Ternopil National Medical University | en-US |
dc.relation | https://ojs.tdmu.edu.ua/index.php/MCC/article/view/8840/8134 | |
dc.rights | Авторське право (c) 2018 Медична та клінічна хімія | uk-UA |
dc.rights | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0 | uk-UA |
dc.source | Medical and Clinical Chemistry; No. 1 (2018); 66-70 | en-US |
dc.source | Медицинская и клиническая химия; № 1 (2018); 66-70 | ru-RU |
dc.source | Медична та клінічна хімія; № 1 (2018); 66-70 | uk-UA |
dc.source | 2414-9934 | |
dc.source | 2410-681X | |
dc.source | 10.11603/mcch.2410-681X.2018.v0.i1 | |
dc.subject | anthocyanins | en-US |
dc.subject | onion | en-US |
dc.subject | peels. | en-US |
dc.subject | антоцианы | ru-RU |
dc.subject | лук репчатый | ru-RU |
dc.subject | шелуха. | ru-RU |
dc.subject | антоціани | uk-UA |
dc.subject | цибуля ріпчаста | uk-UA |
dc.subject | лушпиння. | uk-UA |
dc.title | Onion`s peels anthocyanins studying | en-US |
dc.title | Исследование антоцианов шелухи лука репчатого | ru-RU |
dc.title | Дослідження антоціанів лушпиння цибулі ріпчастої | uk-UA |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | |
dc.type | info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
Files in this item
Files | Size | Format | View |
---|---|---|---|
There are no files associated with this item. |