Показати скорочений опис матеріалу
Effects of selenium-zinc-lipid substances from Chlorella vulgaris Biej. on oxidative and tnergy status of rats
Влияние селен-цинк-липидной субстанции из Chlorella vulgaris Biej. на оксидативный и энергетический статус крыс;
Вплив селен-цинк-ліпідної субстанції із Chlorella vulgaris Biej. на оксидативний та енергетичний статус щурів
dc.creator | Vinyarska, H. B. | |
dc.creator | Lykhatskyi, P. H. | |
dc.creator | Bodnar, O. I. | |
dc.creator | Fira, L. S. | |
dc.creator | Grubinko, V. V. | |
dc.date | 2015-12-29 | |
dc.date.accessioned | 2020-07-03T09:40:38Z | |
dc.date.available | 2020-07-03T09:40:38Z | |
dc.identifier | https://ojs.tdmu.edu.ua/index.php/MCC/article/view/5674 | |
dc.identifier | 10.11603/mcch.2410-681X.2015.v17.i4.5674 | |
dc.identifier.uri | https://repository.tdmu.edu.ua/handle/123456789/16556 | |
dc.description | There were obtained and allocated stable selen-lipid and selen-zinc-lipid substances in a result of incubation of unicellular algae Chlorella vulgaris Biej. In aquaculture with sodium selenite and zinc sulfate their influence on oxidative and energetic status of healthy rat was investigated. There were suppressed prooxidative processes, activated antioxidant status, succinate dehydrogenase and cytochrome oxidase activity and glutamate dehydrogenase way of formation of glutamate were increased when substance at a dose of 0.4 mcg of selenium, 2.5 mcg of zinc and 0.5 mg of lipid per 1 ml of 1 % starch-water suspensions was introduced in organisme of healthy rats. Also it contributed of formation and functioning of the active components of the antioxidant system – catalase, ceruloplasmin, reduction glutathione in a liver and in a blood serum of experimental animals. | en-US |
dc.description | Путем инкубации одноклеточной водоросли Chlorella vulgaris в аквакультуре с натрия селенитом и цинка сульфатом получено и выделено стабильные селен-липидную и селен-цинк-липидную субстанции и изучено их влияние на оксидативный и энергетический статус здоровых крыс в эксперименте.При введении субстанций в дозе 0,4 мкг селена, 2,5 мкг цинка и 0,5 мг липидов на 1 мл 1 % водно-крахмальной суспензии в организме здоровых крыс подавлялись прооксидантные процессы, возрастала активность сукцинатдегидрогеназы и цитохромоксидазы, активизировались антиоксидантный статус, глутаматдегидрогеназный путь образования глутамата, что способствовало образованию и активному функционированию компонентов антиоксидантной системы – каталазы, церулоплазмина, восстановленного глутатиона в печени и сыворотке крови экспериментальных животных. | ru-RU |
dc.description | Шляхом інкубації одноклітинної водорості Chlorella vulgaris в аквакультурі з натрій селенітом та цинку сульфатом отримано і виділено стабільні селен-ліпідну та селен-цинк-ліпідну субстанції і вивчено їх вплив на оксидативний та енергетичний статус здорових щурів в експерименті. При введенні субстанцій у дозі 0,4 мкг селену, 2,5 мкг цинку і 0,5 мг ліпідів на 1 мл 1 % водно-крохмальної суспензії в організмі здорових щурів пригнічувалися прооксидантні процеси, зростала активність сукцинатдегідрогенази і цитохромоксидази активізувалися антиоксидантний статус, глутаматдегідрогеназний шлях утворення глутамату, що сприяло утворенню та активному функціонуванню компонентів антиоксидантної системи – каталази, церулоплазміну, відновленого глутатіону в печінці й сироватці крові експериментальних тварин. | uk-UA |
dc.format | application/pdf | |
dc.language | ukr | |
dc.publisher | Ternopil National Medical University | en-US |
dc.relation | https://ojs.tdmu.edu.ua/index.php/MCC/article/view/5674/5197 | |
dc.rights | Авторське право (c) 2016 Медична та клінічна хімія | uk-UA |
dc.source | Medical and Clinical Chemistry; No. 4 (2015) | en-US |
dc.source | Медицинская и клиническая химия; № 4 (2015) | ru-RU |
dc.source | Медична та клінічна хімія; № 4 (2015) | uk-UA |
dc.source | 2414-9934 | |
dc.source | 2410-681X | |
dc.source | 10.11603/mcch.2410-681X.2015.v17.i4 | |
dc.subject | selenium | en-US |
dc.subject | zinc-lipid substance | en-US |
dc.subject | Chlorella vulgaris Biej. | en-US |
dc.subject | оxidative processes | en-US |
dc.subject | antioxidant status | en-US |
dc.subject | energy metabolism | en-US |
dc.subject | rats. | en-US |
dc.subject | селен-цинк-липидная субстанция | ru-RU |
dc.subject | Chlorella vulgaris Biej. | ru-RU |
dc.subject | оксидативные процессы | ru-RU |
dc.subject | антиоксидантный статус | ru-RU |
dc.subject | энергетический обмен крысы. | ru-RU |
dc.subject | селен-цинк-ліпідна субстанція | uk-UA |
dc.subject | Chlorella vulgaris Biej. | uk-UA |
dc.subject | оксидативні процеси | uk-UA |
dc.subject | антиоксидантний статус | uk-UA |
dc.subject | енергетичний обмін | uk-UA |
dc.subject | щури. | uk-UA |
dc.title | Effects of selenium-zinc-lipid substances from Chlorella vulgaris Biej. on oxidative and tnergy status of rats | en-US |
dc.title | Влияние селен-цинк-липидной субстанции из Chlorella vulgaris Biej. на оксидативный и энергетический статус крыс | ru-RU |
dc.title | Вплив селен-цинк-ліпідної субстанції із Chlorella vulgaris Biej. на оксидативний та енергетичний статус щурів | uk-UA |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | |
dc.type | info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
Долучені файли
Файл | Розмір | Формат | Переглянути |
---|---|---|---|
Даний матеріал не має долучених файлів. |