Show simple item record

ПОШИРЕНІСТЬ ТА ФАКТОРИ РИЗИКУ РОЗВИТКУ ДЕФІЦИТУ ВІТАМІНУ Д У ПІДЛІТКІВ З НАДМІРНОЮ МАСОЮ ТІЛА ТА ОЖИРІННЯМ

dc.creatorShulhai, A-M. A.
dc.creatorPavlyshyn, H. A.
dc.date2019-03-01
dc.date.accessioned2020-07-03T09:40:00Z
dc.date.available2020-07-03T09:40:00Z
dc.identifierhttps://ojs.tdmu.edu.ua/index.php/ijmr/article/view/9694
dc.identifier10.11603/ijmmr.2413-6077.2018.2.9694
dc.identifier.urihttps://repository.tdmu.edu.ua/handle/123456789/16472
dc.descriptionBackground. Vitamin D affects the function of many organs and systems. Lipid metabolism disorder is established to be one of the risk factors for vitamin D deficiency, and the amount of adipose tissue is crucial. Objective. The aim of the study was to determine the prevalence and risk factors for vitamin D deficiency in overweight and obese adolescents. Methods. 146 children with excessive weight and obesity as well as 63 healthy children with normal body weight were examined. In the study groups, there were no children taking vitamin D. Vitamin D status was evaluated by the level of 25(OH)D in blood serum. Vitamin D deficiency was diagnosed at the level of 25(OH)D between 20 and 29 ng/ml, and significant deficiency – below 20 ng/ml, normal calcidiol content was 30-100 ng/ml. Results. The average level of 25(OH)D in the adolescents with normal body weight was 19.76±4.28 ng/ml, in the adolescents with excessive body weight – 15.24±3.47 ng/ml, and in the obese children – 13.87±2.71 ng/ml. The prevalence of vitamin D deficiency in the overweight adolescents was 70.62%, and in the adolescents with obesity – 77.19%. Conclusions. Vitamin D deficiency is prevalent in the adolescents with overweight and obesity. To prevent the development of hypovitaminosis and vitamin D deficiency, it is necessary to carry out educational activities with adolescents for promotion of healthy lifestyle and healthy food, as well as to develop an optimal program for improving vitamin D status in the obese children.en-US
dc.descriptionВступ. Вітамін Д бере участь у функціонуванні багатьох органів і систем організму. Одним з факторів ризику розвитку гіповітамінозу Д є порушення обміну ліпідів, і кількість жирової тканини відіграє вирішальну роль за даних обставин. Метою дослідження стало вивчення поширеності та факторів ризику розвитку недостатності вітаміну Д серед підлітків з надмірною масою тіла та ожирінням. Методи дослідження. Обстежено 146 дітей з надмірною масою тіла та різним ступенем ожиріння та 63 здорових дітей з нормальною вагою. Усі включені у дослідження підлітки не вживали препарати вітаміну Д. Для оцінки стану забезпеченості організму визначали рівень кальцидіолу 25(OH)D у сироватці крові. Недостатність вітаміну Д діагностували при значеннях показника 20-29 нг/мл, а його дефіцит – при рівні менше 20 нг/мл. Нормальний вміст кальцидіолу коливається в межах 30-100 нг/мл. ри рівні менше 20 нг/мл. Нормальний вміст кальцидіолу коливається в межах 30-100 нг/мл.  Результати. Середній рівень 25(OH)D у підлітків з нормальною масою тіла склав (19,76±4,28) нг/мл, з надмірною масою тіла – (15,24±3,47) нг/мл, з ожирінням – (13,87±2,71) нг/мл. Поширеність дефіциту вітаміну Д у дітей з надмірною масою тіла склала 70,62 %, з ожирінням –  77,19 %. Висновки. Дефіцит вітаміну  Д переважає серед підлітків з надмірною масою тіла та ожирінням. Для профілактики розвитку його недостатності необхідно пропагувати здоровий спосіб життя, заохочувати фізичну активність та здоровий спосіб харчування та розробити оптимальні програми для покращення ситуації серед дітей з ожирінням.uk-UA
dc.formatapplication/pdf
dc.languageeng
dc.publisherI. Horbachevsky Ternopil National Medical Universityen-US
dc.relationhttps://ojs.tdmu.edu.ua/index.php/ijmr/article/view/9694/9511
dc.sourceInternational Journal of Medicine and Medical Research; Vol. 4 No. 2 (2018): International Journal of Medicine and Medical Research; 24-30en-US
dc.sourceInternational Journal of Medicine and Medical Research; Том 4 № 2 (2018): International Journal of Medicine and Medical Research; 24-30ru-RU
dc.sourceInternational Journal of Medicine and Medical Research; Том 4 № 2 (2018): International Journal of Medicine and Medical Research; 24-30uk-UA
dc.source2414-9985
dc.source2413-6077
dc.source10.11603/ijmmr.2413-6077.2018.2
dc.subjectvitamin Den-US
dc.subjectchildrenen-US
dc.subjectcalcidiolen-US
dc.subjectprevalenceen-US
dc.subjectobesityen-US
dc.subjectвітамін Дuk-UA
dc.subjectдітиuk-UA
dc.subjectкальцидіолuk-UA
dc.subjectпоширеністьuk-UA
dc.subjectожирінняuk-UA
dc.titlePREVALENCE AND RISK FACTORS FOR VITAMIN D DEFICIENCY IN OVERWEIGHT AND OBESE ADOLESCENTS IN UKRAINEen-US
dc.titleПОШИРЕНІСТЬ ТА ФАКТОРИ РИЗИКУ РОЗВИТКУ ДЕФІЦИТУ ВІТАМІНУ Д У ПІДЛІТКІВ З НАДМІРНОЮ МАСОЮ ТІЛА ТА ОЖИРІННЯМuk-UA
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record