Show simple item record

ВПЛИВ КОНЦЕНТРАЦІЇ ЕТАНОЛУ В ЕКСТРАГЕНТІ НА ФЛАВОНОЇДНИЙ ПРОФІЛЬ ВИТЯГУ ІЗ ЛИСТЯ ШОВКОВИЦІ БІЛОЇ І ЙОГО ЦУКРОЗНИЖУВАЛЬНУ ДІЮ

dc.creatorVronska, L. V.
dc.creatorDub, A. I.
dc.creatorDemyd, A. Ye.
dc.creatorHroshovyi, T. A.
dc.creatorKlishch, I. M.
dc.date2020-03-30
dc.date.accessioned2020-07-03T09:32:31Z
dc.date.available2020-07-03T09:32:31Z
dc.identifierhttps://ojs.tdmu.edu.ua/index.php/pharm-chas/article/view/10983
dc.identifier10.11603/2312-0967.2020.1.10983
dc.identifier.urihttps://repository.tdmu.edu.ua/handle/123456789/15475
dc.descriptionThe aim of the work. The studying of the flavonoids profile of the mulberry white leaves alcohol extracts and the sugar-lowering effect of its dry extract depending on the ethanol concentration in the extractant. Materials and Methods. Material for research – liquid extracts obtained by fractional maceration of white mulberry leaves with alcoholic solutions containing 10–95 % (v/v) of the ethanol, the ratio of raw material to extractant 1:10, multiplicity extraction – 5, one extraction duration – 24 hours; the extracts were concentrated in a rotary evaporator and dried at 45–50 ° C. The study of the flavonoids profile was performed by chromatographic methods, the quantitative content of flavonoids was determined by spectrophotometric method, the content of the dry residue – by gravimetric method. Results and Discussion. Qualitative studies of alcoholic extracts of the white mulberry leaves, carried out by TLC and HPLC, allowed us to identify the rutin, isoquercitrin, kaempferol-3-O-glucoside and quercitrin (small amount). The qualitative composition is practically unchanged due to the flavonoids glycosides solubility in a wide range of ethanol concentrations. It was established, that the increase of ethanol content in the extractant from 40 to 80 % (v/v), leads to increased of the flavonoids extraction. Extractants containing 40–80 % (v/v) of the ethanol allow to obtain liquid extracts with almost the same dry residue (2 %). Extractants with the ethanol content of 70–80 % (v/v) provide the highest extraction of flavonoids under other identical conditions (1.17–1.24 mg / ml in terms of rutin, spectrophotometric method). The dry extracts obtained with the extractants with the ethanol content of 60–90 % (v/v) showed the ability to significantly reduce glucose level in the blood of animals during “glucose load”. Conclusions. The chromatographic profile of the alcoholic extracts from the mulberry white leaves contains rutin, isoquercitrin, kaempferol-3-O-glucoside and quercitrin. With increasing of the ethanol concentration in the extractant, the content of flavonoids increases, and the extractants with the ethanol content of 70–80 % (v/v) are the most effective for the extraction of flavonoids. The dry extracts obtained on the investigated extracts basis the significantly reduce the glucose level in the blood of the animals in the ‘glucose load” experiment.en-US
dc.descriptionМета роботи. Вивчення флавоноїдного профіля спиртових витягів і цукрознижувальної дії сухого екстракту листя шовковиці білої  залежно від концентрації етанолу в екстрагенті. Матеріали і методи. Матеріал дослідження – рідкі витяги, отримані методом дробної мацерації з листя шовковиці білої за допомогою спиртових розчинів із вмістом етанолу 10–95 % (об/об), співвідношення сировини до екстрагенту 1:10, кратність екстрагування – 5, тривалість одного екстрагування – 24 год; витяги згущували в ротаційному випарювачі і висушували при температурі 45–50 °С. Вивчення флавоноїдного профіля здійснювали хроматографічними методами, кількісний вміст флавоноїдів визначали спектрофотометрично, вміст сухого залишку – гравіметрично. Вивчення цукрознижувальної дії екстрактів проводили на білих щурах (модель «глюкозного навантаження»). Результати й обговорення. Якісні дослідження спиртових витягів листя шовковиці білої, здійснені методами ТШХ і ВЕРХ, дозволили ідентифікувати рутин, ізокверцитрин, кемпферол-3-О-глюкозид і кверцитрин (мала кількість). Якісний склад є практично незмінним, що пов’язано із розчинністю глікозидів флавоноїдів у широкому інтервалі концентрацій етанолу. Встановлено, що зростання вмісту етанолу в екстрагенті від 40 до 80 % (об/об), приводить до підвищення екстракції флавоноїдів. Екстрагенти із вмістом етанолу 40–80 % (об/об) дозволяють отримувати рідкі витяги з практично однаковим сухим залишком (2 %). Екстрагенти із вмістом етанолу 70–80 % (об/об) забезпечують найвище вилучення флавоноїдів за інших однакових умов (1,17–1,24 мг/мл у перерахунку на рутин, спектрофотометрично). Сухі екстракти, отримані за допомогою екстрагентів із вмістом етанолу 60–90 % (об/об), показали здатність істотно знижувати рівень глюкози в крові тварин під час «глюкозного навантаження». Висновки. Хроматографічний профіль спиртових витягів із листя шовковиці білої містить рутин, ізокверцитрин, кемпферол-3-О-глюкозид і кверцитрин. З підвищенням концентрації етанолу в екстрагенті зростає вміст флавоноїдів, а екстрагенти із вмістом етанолу 70–80 % (об/об) є найбільш ефективними для вилучення флавоноїдів. Сухі екстракти, отримані на основі досліджуваних витягів, істотно знижують рівень глюкози в крові тварин в експерименті на моделі «глюкозного навантаження».uk-UA
dc.formatapplication/pdf
dc.languageukr
dc.publisherТернопільський державний медичний університет імені І. Я. Горбачевського МОЗ Україниuk-UA
dc.relationhttps://ojs.tdmu.edu.ua/index.php/pharm-chas/article/view/10983/10484
dc.rightsАвторське право (c) 2020 Фармацевтичний часописuk-UA
dc.rightshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0uk-UA
dc.sourcePharmaceutical Review; No. 1 (2020); 5-13en-US
dc.sourceФармацевтичний часопис; № 1 (2020); 5-13uk-UA
dc.source2414-9926
dc.source2312-0967
dc.source10.11603/2312-0967.2020.1
dc.subjectmulberry white leavesen-US
dc.subjectliquid extractsen-US
dc.subjectdry extracten-US
dc.subjectflavonoidsen-US
dc.subjectethanol contenten-US
dc.subjectsugar-lowering effecten-US
dc.subjectлистя шовковиці білоїuk-UA
dc.subjectрідкі витягиuk-UA
dc.subjectсухий екстрактuk-UA
dc.subjectфлавоноїдиuk-UA
dc.subjectконцентрація етанолуuk-UA
dc.subjectцукрознижувальна діяuk-UA
dc.titleTHE INFLUENCE OF THE ETHANOL CONTENT IN THE EXTRACTANT ON FLAVONOIDS PROFILE OF THE MULBERRY WHITE LEAVES EXTRACTS AND ITS SUGAR-LOWERING EFFECTen-US
dc.titleВПЛИВ КОНЦЕНТРАЦІЇ ЕТАНОЛУ В ЕКСТРАГЕНТІ НА ФЛАВОНОЇДНИЙ ПРОФІЛЬ ВИТЯГУ ІЗ ЛИСТЯ ШОВКОВИЦІ БІЛОЇ І ЙОГО ЦУКРОЗНИЖУВАЛЬНУ ДІЮuk-UA
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record