Показати скорочений опис матеріалу
THE INFLUENCE OF THE ETHANOL CONTENT IN THE EXTRACTANT ON FLAVONOIDS PROFILE OF THE MULBERRY WHITE LEAVES EXTRACTS AND ITS SUGAR-LOWERING EFFECT
ВПЛИВ КОНЦЕНТРАЦІЇ ЕТАНОЛУ В ЕКСТРАГЕНТІ НА ФЛАВОНОЇДНИЙ ПРОФІЛЬ ВИТЯГУ ІЗ ЛИСТЯ ШОВКОВИЦІ БІЛОЇ І ЙОГО ЦУКРОЗНИЖУВАЛЬНУ ДІЮ
dc.creator | Vronska, L. V. | |
dc.creator | Dub, A. I. | |
dc.creator | Demyd, A. Ye. | |
dc.creator | Hroshovyi, T. A. | |
dc.creator | Klishch, I. M. | |
dc.date | 2020-03-30 | |
dc.date.accessioned | 2020-07-03T09:32:31Z | |
dc.date.available | 2020-07-03T09:32:31Z | |
dc.identifier | https://ojs.tdmu.edu.ua/index.php/pharm-chas/article/view/10983 | |
dc.identifier | 10.11603/2312-0967.2020.1.10983 | |
dc.identifier.uri | https://repository.tdmu.edu.ua/handle/123456789/15475 | |
dc.description | The aim of the work. The studying of the flavonoids profile of the mulberry white leaves alcohol extracts and the sugar-lowering effect of its dry extract depending on the ethanol concentration in the extractant. Materials and Methods. Material for research – liquid extracts obtained by fractional maceration of white mulberry leaves with alcoholic solutions containing 10–95 % (v/v) of the ethanol, the ratio of raw material to extractant 1:10, multiplicity extraction – 5, one extraction duration – 24 hours; the extracts were concentrated in a rotary evaporator and dried at 45–50 ° C. The study of the flavonoids profile was performed by chromatographic methods, the quantitative content of flavonoids was determined by spectrophotometric method, the content of the dry residue – by gravimetric method. Results and Discussion. Qualitative studies of alcoholic extracts of the white mulberry leaves, carried out by TLC and HPLC, allowed us to identify the rutin, isoquercitrin, kaempferol-3-O-glucoside and quercitrin (small amount). The qualitative composition is practically unchanged due to the flavonoids glycosides solubility in a wide range of ethanol concentrations. It was established, that the increase of ethanol content in the extractant from 40 to 80 % (v/v), leads to increased of the flavonoids extraction. Extractants containing 40–80 % (v/v) of the ethanol allow to obtain liquid extracts with almost the same dry residue (2 %). Extractants with the ethanol content of 70–80 % (v/v) provide the highest extraction of flavonoids under other identical conditions (1.17–1.24 mg / ml in terms of rutin, spectrophotometric method). The dry extracts obtained with the extractants with the ethanol content of 60–90 % (v/v) showed the ability to significantly reduce glucose level in the blood of animals during “glucose load”. Conclusions. The chromatographic profile of the alcoholic extracts from the mulberry white leaves contains rutin, isoquercitrin, kaempferol-3-O-glucoside and quercitrin. With increasing of the ethanol concentration in the extractant, the content of flavonoids increases, and the extractants with the ethanol content of 70–80 % (v/v) are the most effective for the extraction of flavonoids. The dry extracts obtained on the investigated extracts basis the significantly reduce the glucose level in the blood of the animals in the ‘glucose load” experiment. | en-US |
dc.description | Мета роботи. Вивчення флавоноїдного профіля спиртових витягів і цукрознижувальної дії сухого екстракту листя шовковиці білої залежно від концентрації етанолу в екстрагенті. Матеріали і методи. Матеріал дослідження – рідкі витяги, отримані методом дробної мацерації з листя шовковиці білої за допомогою спиртових розчинів із вмістом етанолу 10–95 % (об/об), співвідношення сировини до екстрагенту 1:10, кратність екстрагування – 5, тривалість одного екстрагування – 24 год; витяги згущували в ротаційному випарювачі і висушували при температурі 45–50 °С. Вивчення флавоноїдного профіля здійснювали хроматографічними методами, кількісний вміст флавоноїдів визначали спектрофотометрично, вміст сухого залишку – гравіметрично. Вивчення цукрознижувальної дії екстрактів проводили на білих щурах (модель «глюкозного навантаження»). Результати й обговорення. Якісні дослідження спиртових витягів листя шовковиці білої, здійснені методами ТШХ і ВЕРХ, дозволили ідентифікувати рутин, ізокверцитрин, кемпферол-3-О-глюкозид і кверцитрин (мала кількість). Якісний склад є практично незмінним, що пов’язано із розчинністю глікозидів флавоноїдів у широкому інтервалі концентрацій етанолу. Встановлено, що зростання вмісту етанолу в екстрагенті від 40 до 80 % (об/об), приводить до підвищення екстракції флавоноїдів. Екстрагенти із вмістом етанолу 40–80 % (об/об) дозволяють отримувати рідкі витяги з практично однаковим сухим залишком (2 %). Екстрагенти із вмістом етанолу 70–80 % (об/об) забезпечують найвище вилучення флавоноїдів за інших однакових умов (1,17–1,24 мг/мл у перерахунку на рутин, спектрофотометрично). Сухі екстракти, отримані за допомогою екстрагентів із вмістом етанолу 60–90 % (об/об), показали здатність істотно знижувати рівень глюкози в крові тварин під час «глюкозного навантаження». Висновки. Хроматографічний профіль спиртових витягів із листя шовковиці білої містить рутин, ізокверцитрин, кемпферол-3-О-глюкозид і кверцитрин. З підвищенням концентрації етанолу в екстрагенті зростає вміст флавоноїдів, а екстрагенти із вмістом етанолу 70–80 % (об/об) є найбільш ефективними для вилучення флавоноїдів. Сухі екстракти, отримані на основі досліджуваних витягів, істотно знижують рівень глюкози в крові тварин в експерименті на моделі «глюкозного навантаження». | uk-UA |
dc.format | application/pdf | |
dc.language | ukr | |
dc.publisher | Тернопільський державний медичний університет імені І. Я. Горбачевського МОЗ України | uk-UA |
dc.relation | https://ojs.tdmu.edu.ua/index.php/pharm-chas/article/view/10983/10484 | |
dc.rights | Авторське право (c) 2020 Фармацевтичний часопис | uk-UA |
dc.rights | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0 | uk-UA |
dc.source | Pharmaceutical Review; No. 1 (2020); 5-13 | en-US |
dc.source | Фармацевтичний часопис; № 1 (2020); 5-13 | uk-UA |
dc.source | 2414-9926 | |
dc.source | 2312-0967 | |
dc.source | 10.11603/2312-0967.2020.1 | |
dc.subject | mulberry white leaves | en-US |
dc.subject | liquid extracts | en-US |
dc.subject | dry extract | en-US |
dc.subject | flavonoids | en-US |
dc.subject | ethanol content | en-US |
dc.subject | sugar-lowering effect | en-US |
dc.subject | листя шовковиці білої | uk-UA |
dc.subject | рідкі витяги | uk-UA |
dc.subject | сухий екстракт | uk-UA |
dc.subject | флавоноїди | uk-UA |
dc.subject | концентрація етанолу | uk-UA |
dc.subject | цукрознижувальна дія | uk-UA |
dc.title | THE INFLUENCE OF THE ETHANOL CONTENT IN THE EXTRACTANT ON FLAVONOIDS PROFILE OF THE MULBERRY WHITE LEAVES EXTRACTS AND ITS SUGAR-LOWERING EFFECT | en-US |
dc.title | ВПЛИВ КОНЦЕНТРАЦІЇ ЕТАНОЛУ В ЕКСТРАГЕНТІ НА ФЛАВОНОЇДНИЙ ПРОФІЛЬ ВИТЯГУ ІЗ ЛИСТЯ ШОВКОВИЦІ БІЛОЇ І ЙОГО ЦУКРОЗНИЖУВАЛЬНУ ДІЮ | uk-UA |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | |
dc.type | info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
Долучені файли
Файл | Розмір | Формат | Переглянути |
---|---|---|---|
Даний матеріал не має долучених файлів. |