Show simple item record

ХРОМАТОГРАФІЧНИЙ ПРОФІЛЬ ГІДРОКСИКОРИЧНИХ КИСЛОТ СУХОГО ЕКСТРАКТУ ПАГОНІВ ЧОРНИЦІ

dc.creatorVronska, L. V.
dc.date2019-12-31
dc.identifierhttps://ojs.tdmu.edu.ua/index.php/pharm-chas/article/view/10701
dc.identifier10.11603/2312-0967.2019.4.10701
dc.descriptionThe aim of the work. Study of hydroxycinnamic acids profile of the dry bilberry shoot extract by high performance liquid chromatography. Materials and Methods. The dried extracts of bilberry shoots, obtained by the fractional maceration method from the crushed domestic origin bilberries shoots using alcohol-aqueous extractant with different ethanol content were used as material for the study. The hydroxycinnamic acid standard samples (Sigma-Aldrich, Fluka) were used to identify the hydroxycinnamic acids. HPLC studies were performed with the liquid chromatograph with a diode array detector (“Waters 2960»,”, USA). The XTerra C18 (“Waters”, USA) chromatographic column with a size of 250x4,6 mm (5 μm) at a temperature of (25±1) ° C was used. Results and Discussion. HPLC profiles of the bilberry shoots dry extract contained chromatographic peaks corresponding to the retention times of chlorogenic, caffeic, ferulic, trans-p-coumaric and 3-hydroxycinnamic acids. By analyzing their electronic absorption spectra, the presence only of the chlorogenic and caffeic acids was confirmed. A substance with a relative retention time of 4.2 (relative to chlorogenic acid) is characterized by an absorption spectrum identical to the spectrum of chlorogenic acid, that is indicating that this substance is a hydroxycinnamic acid. The HPLC profile of the extract contains chromatographic peaks of three substances whose absorption spectra are similar to those of trans-p-coumaric acid. They may probably belong to isomers or derivatives of this acid. HPLC studies of the hydroxycinnamic acid profiles of dry extracts obtained with the different ethanol content extractants were performed. It has been found that the content of caffeic acid in the dry extract increases but the content of chlorogenic acid decreases with decreasing ethanol content in the extractant. This is probably due with the intensification of the hydrolysis processes of chlorogenic acid to caffeic acid. This leads to a deeper study of this process in order to optimize the technology and to study the stability and storage conditions of the finished extract. Conclusions. The chromatographic "fingerprinting" method is advisable to use to identify the bilberry shoots dry extract by detecting the chlorogenic, caffeic, unknown hydroxycinnamic (relative retention time and 4.2 relative the chlorogenic acid) and derivatives of the trans-p-coumaric acids in its HPLC profiles, obtained at a detection wavelength of 270 and 330 nm. The comparison of the absorption spectra of the substances with the corresponding retention times is necessary simultaneously with the HPLC profiles studies. Due to the high content of individual hydroxycinnamic acids (chlorogenic, caffeic), the content of a single acid or of the hydroxycinnamic acids amount, in terms of chlorogenic acid, should be selected as one of the quantitative criteria for the quality of the dry extract.en-US
dc.descriptionМета роботи. Вивчення профілю гідроксикоричних кислот сухого екстракту пагонів чорниці методом високоефективної рідинної хроматографії. Матеріали і методи. Матеріалом для дослідження були сухі екстракти пагонів чорниці, отримані методом дробної мацерації з подрібнених пагонів чорниці вітчизняного походження за допомогою спиртово-водного екстрагенту із різним вмістом етанолу. Для ідентифікації гідроксикоричних кислот застосовували стандартні зразки гідроксикоричних кислот (Sigma-Aldrich, Fluka). ВЕРХ-дослідження проводили на рідинному хроматографі з детектором діодною матрицею («Waters 2960», США). Використовували хроматографічну колонку XTerra C18 («Waters», США) розміром 250х4,6 мм (5 мкм) при температурі (25±1) ºС. Результати й обговорення. ВЕРХ-профілі сухого екстракту пагонів чорниці містили хроматографічні піки, що відповідали часу утримування хлорогенової, кофейної, ферулової, транс-п-кумарової і 3-гідроксикоричної кислот. Шляхом аналізу їхніх електронних спектрів поглинання було підтверджено присутність лише хлорогенової і кофейної кислот. Речовина з відносним часом утримування 4,2 (відносно хлорогенової кислоти) характеризується спектром поглинання ідентичним спектрові хлорогенової кислоти, що вказує на приналежність цієї речовини до гідроксикоричних кислот. ВЕРХ-профіль екстракту містить хроматографічні піки трьох речовин, спектри поглинання яких є подібними зі спектром транс-п-кумарової кислоти. Ймовірно, вони можуть належати до ізомерів чи похідних цієї кислоти. Були проведені ВЕРХ-дослідження профілів гідроксикоричних кислот сухих екстрактів, отриманих за допомогою екстрагентів із різним вмістом етанолу. Було встановлено, що вміст кофейної кислоти в сухому екстракті підвищується, а вміст хлорогенової знижується зі зменшенням вмісту етанолу в екстрагенті. Це, ймовірно, пов’язано з інтенсифікацією процесів гідролізу хлорогенової кислоти до кофейної. Це спонукає до глибшого вивчення даного процесу як з метою оптимізації технології, так дослідження стабільності й умов зберігання готового екстракту. Висновки. Для ідентифікації сухого екстракту пагонів чорниці доцільно застосувати метод хроматографічного «відбитка» шляхом виявлення у ВЕРХ-профілях екстракту, отриманого при довжині хвилі детектування 270 і 330 нм хлорогенової, кофейної, невідомої гідроксикоричної (відносний час утримування 4,2 відносно хлорогенової кислоти) та похідних транс-п-кумарової кислот. Одночасно з дослідженням ВЕРХ профілів необхідне порівняння спектрів поглинання речовин із відповідними часами утримування. Зважаючи на високий вміст окремих гідроксикоричних кислот (хлорогенової, кофейної), вміст окремо взятої кислоти чи/або суми гідроксикоричних кислот, у перерахунку на хлорогенову, необхідно обрати як один із кількісних критеріїв якості сухого екстракту.uk-UA
dc.formatapplication/pdf
dc.languageukr
dc.publisherТернопільський державний медичний університет імені І. Я. Горбачевського МОЗ Україниuk-UA
dc.relationhttps://ojs.tdmu.edu.ua/index.php/pharm-chas/article/view/10701/10208
dc.rightsАвторське право (c) 2019 Фармацевтичний часописuk-UA
dc.rightshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0uk-UA
dc.sourcePharmaceutical Review; No. 4 (2019); 5-18en-US
dc.sourceФармацевтичний часопис; № 4 (2019); 5-18uk-UA
dc.source2414-9926
dc.source2312-0967
dc.source10.11603/2312-0967.2019.4
dc.subjectbilberry shootsen-US
dc.subjectdry extracten-US
dc.subjecthydroxycinnamic acidsen-US
dc.subjecthigh performance liquid chromatographyen-US
dc.subjectchromatographic profileen-US
dc.subjectelectronic absorption spectra of hydroxycinnamic acidsen-US
dc.subjectпагони чорниціuk-UA
dc.subjectсухий екстрактuk-UA
dc.subjectгідроксикоричні кислотиuk-UA
dc.subjectвисокоефективна рідинна хроматографіяuk-UA
dc.subjectхроматографічний профільuk-UA
dc.subjectелектронні спектри поглинання гідроксикоричних кислотuk-UA
dc.titleCHROMATOGRAPHIC PROFILE OF THE HYDROXYCINNAMIC ACIDS OF BILBERRY SHOOTS DRY EXTRACTen-US
dc.titleХРОМАТОГРАФІЧНИЙ ПРОФІЛЬ ГІДРОКСИКОРИЧНИХ КИСЛОТ СУХОГО ЕКСТРАКТУ ПАГОНІВ ЧОРНИЦІuk-UA
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record