RESEARCH OF THE PRESERVATIVES’ ANTIMICROBIC ACTIVITY FOR THE DEVELOPMENT OF A NEW COMBINED GEL COMPOSITION FOR THE LOCAL TREATMENT OF BURNS
ДОСЛІДЖЕННЯ АНТИМІКРОБНОЇ АКТИВНОСТІ КОНСЕРВАНТІВ З МЕТОЮ РОЗРОБКИ СКЛАДУ КОМБІНОВАНОГО ГЕЛЮ ДЛЯ МІСЦЕВОГО ЛІКУВАННЯ ОПІКІВ
dc.creator | Pavliuk, B. V. | |
dc.creator | Lukashiv, O. Ya. | |
dc.creator | Pokryshko, O. V. | |
dc.creator | Chubka, M. B. | |
dc.creator | Hroshovyi, T. A. | |
dc.date | 2019-09-09 | |
dc.date.accessioned | 2020-02-26T12:46:18Z | |
dc.date.available | 2020-02-26T12:46:18Z | |
dc.identifier | https://ojs.tdmu.edu.ua/index.php/pharm-chas/article/view/10409 | |
dc.identifier | 10.11603/2312-0967.2019.3.10409 | |
dc.identifier.uri | https://repository.tdmu.edu.ua/handle/123456789/15192 | |
dc.description | The aim of the work. Investigation of the preservatives antimicrobial activity in the gel samples based on water extraction from xenoderm and with lidocaine hydrochloride for topical treatment of burns. Materials and methods. The study used the method of evaluating the effectiveness of antimicrobial preservatives in accordance with the requirements of the State Pharmacopoeia of Ukraine. The following microorganisms were used as test cultures: Staphylococcus аureus АТСС 25923, Escherichia сoli 055К59 №3912/41, Pseudomonas aeruginosa АТСС 2853 (F51), Candida albicans АТСС 885-653, Aspergіllus brasіlіensіs АТСС 16404. Results and Discussion. As a result of the conducted research, the effectiveness of the investigated antimicrobial preservatives (nipagine/nipazole, cosgard, phenylethyl alcohol, benzalkonium chloride) of different concentrations in the gel samples based on water extraction from xenoderm and with lidocaine hydrochloride was established. The tested gel samples meet the requirements of the State Pharmacopoeia of Ukraine (second edition, volume 1, section 5.1.3) for the indicator “Antimicrobial preservative efficacy” for medicinal products for external use. Conclusion. As a result of the conducted research, the most suitable preservative was selected phenylethyl alcohol at a concentration of 0.4%, which is due to its high antimicrobial activity in this pharmaceutical composition, physiological safety, economy, and the possibility of its use as a flavoring. | en-US |
dc.description | Мета роботи. Дослідження активності антимікробних консервантів у зразках гелів з водним витягом з ксенодерми та лідокаїну гідрохлоридом для місцевого лікування опіків. Матеріали і методи. При дослідженні використовували методику оцінки ефективності антимікробних консервантів відповідно до вимог ДФУ. Як тест-культури використовували наступні мікроорганізми: Staphylococcus аureus АТСС 25923, Escherichia сoli 055К59 №3912/41, Pseudomonas aeruginosa АТСС 2853 (F51), Candida albicans АТСС 885-653, Aspergіllus brasіlіensіs АТСС 16404. Результати й обговорення: У результаті проведених досліджень встановлена ефективність досліджуваних антимікробних консервантів (ніпагін/ніпазол, cosgard, спирт фенілетиловий, бензалконію хлорид) різних концентрацій у модельних зразках гелів з водним витягом з ксенодерми та лідокаїном гідрохлоридом. Досліджувані зразки гелів відповідають вимогам ДФУ (друге вид., том 1, п. 5.1.3) за показником “Ефективність антимікробних консервантів” для лікарських засобів для зовнішнього застосування. Висновок. У результаті проведених досліджень найбільш прийнятним консервантом обрано спирт фенілетиловий у концентрації 0,4 %, що зумовлено його високою антимікробною активністю у даній фармацевтичній композиції, фізіологічною безпечністю, економічністю, а також можливістю його використання у ролі ароматизатора. | uk-UA |
dc.format | application/pdf | |
dc.language | ukr | |
dc.publisher | Тернопільський державний медичний університет імені І. Я. Горбачевського МОЗ України | uk-UA |
dc.relation | https://ojs.tdmu.edu.ua/index.php/pharm-chas/article/view/10409/9965 | |
dc.source | Pharmaceutical Review; No. 3 (2019); 35-42 | en-US |
dc.source | Фармацевтичний часопис; № 3 (2019); 35-42 | uk-UA |
dc.source | 2414-9926 | |
dc.source | 2312-0967 | |
dc.source | 10.11603/2312-0967.2019.3 | |
dc.subject | gel | en-US |
dc.subject | burns | en-US |
dc.subject | preservatives | en-US |
dc.subject | antimicrobial activity | en-US |
dc.subject | microbiological studies | en-US |
dc.subject | гель | uk-UA |
dc.subject | опіки | uk-UA |
dc.subject | консерванти | uk-UA |
dc.subject | антимікробна активність | uk-UA |
dc.subject | мікробіологічні дослідження | uk-UA |
dc.title | RESEARCH OF THE PRESERVATIVES’ ANTIMICROBIC ACTIVITY FOR THE DEVELOPMENT OF A NEW COMBINED GEL COMPOSITION FOR THE LOCAL TREATMENT OF BURNS | en-US |
dc.title | ДОСЛІДЖЕННЯ АНТИМІКРОБНОЇ АКТИВНОСТІ КОНСЕРВАНТІВ З МЕТОЮ РОЗРОБКИ СКЛАДУ КОМБІНОВАНОГО ГЕЛЮ ДЛЯ МІСЦЕВОГО ЛІКУВАННЯ ОПІКІВ | uk-UA |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | |
dc.type | info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
Files in this item
Files | Size | Format | View |
---|---|---|---|
There are no files associated with this item. |