Show simple item record

АМІНОКИСЛОТНИЙ ПРОФІЛЬ СТУЛОК КВАСОЛІ ЗВИЧАЙНОЇ ТА СУХОГО ЕКСТРАКТУ НА ЇХНІЙ ОСНОВІ

dc.creatorVronska, L. V.
dc.creatorDemyd, A. Ye.
dc.date2019-04-03
dc.date.accessioned2020-02-26T12:46:14Z
dc.date.available2020-02-26T12:46:14Z
dc.identifierhttps://ojs.tdmu.edu.ua/index.php/pharm-chas/article/view/9949
dc.identifier10.11603/2312-0967.2019.1.9949
dc.identifier.urihttps://repository.tdmu.edu.ua/handle/123456789/15168
dc.descriptionThe aim of the research was to study the amino acid profile of the phaseolus vulgaris pods and extract prepared of them. Materials and methods. Five samples of raw material of phaseolus vulgaris pods (erect herbaceous bushes varieties with white seeds) were collected in the Ternopil and Volyn regions, dry extract of phaseolus vulgaris pods was obtained according to previously developed technology. The study of amino acid composition of the raw materials of phaseolus vulgaris pods and extract prepared of them was carried out using a thin-layer chromatography (TLC) and a high-performance liquid chromatography (HPLC). Results and discussion. The better separation of amino acids in TLC-research of the raw material of phaseolus vulgaris pods was observed in the system of solvents isopropanol - formic acid - water (40: 2: 10). As a result of the study, aspartic and glutamic acids, glycine, valine, tyrosine and leucine were identified. The amino acid profile of the studied samples of raw material is quite homogeneous in composition: 7 essential amino acids (histidine, threonine, valine, methionine, phenylalanine, isoleucine and leucine) and 8 non-essential amino acids (aspartic and glutamic acids, arginine, serine, glycine, alanine, tyrosine and proline); lysine was found among the bound amino acids in the 4th sample of raw material. Proline predominates in all samples of raw materials among free amino acids. Among the bound amino acids the content of glutamic acid, which is the product of the glutamine hydrolysis, is the highest. The content of glycine, serine and alanine is also high. Among the essential amino acids, leucine, phenylalanine, histidine, threonine, isoleucine, valine were determined in content descending order. The quantitative determination of amino acids in the extract of phaseolus vulgaris pods proved that the content of proline was the highest (12.47 mg / g); the content of some compounds was also high: aspartic (5.41 mg / g) and glutamic (3.41 mg / g) acids, arginine (5.10 mg / g; both in free and bound forms), glycine (1.02 mg / g) and serine (1.04 mg / g). Among the essential amino acids in the extract, the amount of valine (0.80 mg / g), phenylalanine (0.67 mg / g), threonine (0.66 mg / g), leucine (0.63 mg / g) and isoleucine (0.58 mg / g) was a little different. The total content of amino acids in the extract was 3.2%. Conclusions. 1. The amino acid profile of five samples of phaseolus vulgaris pods was studied by the HPLC method. It has been established that the composition is quite homogeneous, and the total content varies within 0.7-1.1%. 2. In the dry extract of phaseolus vulgaris pods the content of 5 essential and 7 non-essential amino acids has been determined. The content of free amino acids in the extract is 0.52%; the total content of free and bound amino acids is 3.2%. 3. When studying the stability and establishing the shelf life of the dry extract of phaseolus vulgaris pods, it is necessary to take into account the presence of free amino acids and protein substances.  en-US
dc.descriptionМета роботи. Вивчення амінокислотного профілю стулок квасолі звичайної і екстракту на їхній основі. Матеріали і методи. П’ять зразків сировини стулок квасолі звичайної (кущові сорти із білим насінням) були зібрані у Тернопільській і Волинській областях, сухий екстракт стулок квасолі був отриманий згідно розробленої раніше технології. Вивчення амінокислотного складу сировини стулок квасолі та екстракту на їхній основі здійснювали методами тонкошарової хроматографії (ТШХ) і високоефективної рідинної хроматографії (ВЕРХ). Результати та обговорення. Краще розділення амінокислот при ТШХ-дослідженні сировини стулок квасолі звичайної спостерігали у системі розчинників ізопропанол – мурашина кислота – вода (40:2:10). В результаті дослідження було ідентифіковано аспарагінову і глутамінову кислоти, гліцин, валін, тирозин і лейцин. Амінокислотний профіль досліджуваних зразків сировини є достатньо однорідний за складом: 7 незамінних амінокислот – гістидин, треонін, валін, метіонін, фенілаланін, ізолейцин і лейцин та 8 замінних – аспарагінова і глутамінова кислоти, аргінін, серин, гліцин, аланін, тирозин і пролін; лізин було виявлено серед зв’язаних амінокислот в 4 зразку сировини. В усіх зразках сировини серед вільних амінокислот пролін домінує. Серед зв’язаних амінокислот найбільший вміст глутамінової кислоти, яка є продуктом гідролізу глутаміну. Також високим є вміст гліцину і серину, аланіну. Серед незамінних амінокислот, в порядку зменшення вмісту, визначено: лейцин, фенілаланін, гістидин, треонін, ізолейцин, валін. Кількісне визначення амінокислот в екстракті стулок квасолі показало, що вміст проліну є найвищим – 12,47 мг/г, вміст деяких сполук також є високим: аспарагінової (5,41 мг/г) і глутамінової (3,41 мг/г) кислот, аргініну (5,10 мг/г; як у вільній так і зв’язаній формах), гліцину (1,02 мг/г) і серину (1,04 мг/г). З незамінних амінокислот в екстракті незначно відрізняються кількості валіну (0,80 мг/г), фенілаланіну (0,67 мг/г), треоніну (0,66 мг/г), лейцину (0,63 мг/г) та ізолейцину (0,58 мг/г). Загальний вміст амінокислот в екстракті становить 3,2 %. Висновки. 1. Методом ВЕРХ вивчено амінокислотні профілі п’яти зразків стулок квасолі звичайної. Встановлено, що склад є достатньо однорідним, а загальний вміст коливається в межах 0,7-1,1 %. 2. У сухому екстракті стулок квасолі визначено вміст 5 незамінних та 7 замінних амінокислот. Вміст вільних амінокислот в екстракті – 0,52 %, сумарний вміст вільних і зв’язаних амінокислот – 3,2 %. 3. При дослідженні стабільності і встановленні терміну придатності сухого екстракту стулок квасолі необхідно враховувати присутність вільних амінокислот і білкових речовин.uk-UA
dc.formatapplication/pdf
dc.languageukr
dc.publisherТернопільський державний медичний університет імені І. Я. Горбачевського МОЗ Україниuk-UA
dc.relationhttps://ojs.tdmu.edu.ua/index.php/pharm-chas/article/view/9949/9574
dc.rightsАвторське право (c) 2019 Фармацевтичний часописuk-UA
dc.rightshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0uk-UA
dc.sourcePharmaceutical Review; No. 1 (2019); 40-48en-US
dc.sourceФармацевтичний часопис; № 1 (2019); 40-48uk-UA
dc.source2414-9926
dc.source2312-0967
dc.source10.11603/2312-0967.2019.1
dc.subjectphaseolus vulgaris podsen-US
dc.subjectraw materialen-US
dc.subjectextracten-US
dc.subjectamino acids profileen-US
dc.subjectHPLCen-US
dc.subjectquantitative determinationen-US
dc.subjectстулки квасолі звичайноїuk-UA
dc.subjectсировинаuk-UA
dc.subjectекстрактuk-UA
dc.subjectамінокислотний профільuk-UA
dc.subjectВЕРХuk-UA
dc.subjectкількісне визначенняuk-UA
dc.titleAMINO ACID PROFILE OF PHASEOLUS VULGARIS PODS AND DRY EXTRACT PREPARED OF THEMen-US
dc.titleАМІНОКИСЛОТНИЙ ПРОФІЛЬ СТУЛОК КВАСОЛІ ЗВИЧАЙНОЇ ТА СУХОГО ЕКСТРАКТУ НА ЇХНІЙ ОСНОВІuk-UA
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record