Show simple item record

ВИВЧЕННЯ ВПЛИВУ ДОПОМІЖНИХ РЕЧОВИН НА ФАРМАКО-ТЕХНОЛОГІЧНІ ТА ОРГАНОЛЕПТИЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ШИПУЧИХ ТАБЛЕТОК

dc.creatorТryhubchak, О. V.
dc.creatorGroshovuy, Т. А.
dc.creatorGureeva, S. M.
dc.date2018-12-11
dc.date.accessioned2020-02-26T12:46:12Z
dc.date.available2020-02-26T12:46:12Z
dc.identifierhttps://ojs.tdmu.edu.ua/index.php/pharm-chas/article/view/9691
dc.identifier10.11603/2312-0967.2018.4.9691
dc.identifier.urihttps://repository.tdmu.edu.ua/handle/123456789/15149
dc.descriptionThe aim of the work. Studying the influence of excipients on the pharmaco-technological and organoleptic characteristics and to select the substances that provide the best indicators of the quality of the tablet mass and effervescent tablets of acetylsalicylic acid, paracetamol and ascorbic acid. Materials and Methods. We studied 3 glidants substances, sweetening agents and flavouring substances. The experiments used tablet press (Korsh XL-100, Germany), modern equipment for determining the bulk density of powders (ERWEKA GT, ERWEKA SVM 202, Germany), uniformity of mass of single-dose preparations (Mettler Toledo AB54-S, Switzerland), resistance to crushing (ERWEKA TBH-525 WTO, Germany), flowability (ERWEKA TAR 200, Germany), disintegration of tablets (ERWEKA ZT 33, Germany). Experimental data were subjected to statistical analysis by the method of dispersion analysis. Results and Discussion. As a result of the statistical processing of experimental results, the influence of excipients on the pharmaco-technological parameters of mass for tableting (bulk density, density after compression, Carr's index, flowability, slope angle), tabletting process, tablet appearance, uniformity of mass, resistance to crushing, flowability, disintegration of tablets, transparency of the solution, its smell and taste were investigated. Conclusions. It was studied the influence of excipients from glidants, sweetening agents and flavouring substances on the pharmaco-technological and organoleptic properties of effervescent tablets of acetylsalicylic acid, paracetamol and ascorbic acid. Based on the results of the analysis of variance, a series of advantages has been ranked. Using the sum of the ordinal numbers of factor levels in the ranked ranks of the benefits, the best substances in the composition of effervescent tablets are selected. Aerosil 200, sodium saccharin and lemon flavoring provide the best quality indicators for tablet power and effervescent tablets of acetylsalicylic acid, paracetamol and ascorbic acid.en-US
dc.descriptionМета роботи. Вивчити вплив допоміжних речовин на фармако-технологічні та органолептичні характеристики та обрати речовини, що забезпечують кращі показники якості таблетної маси і шипучих таблеток ацетилсаліцилової кислоти, парацетамолу та аскорбінової кислоти. Матеріали і методи. Вивчали по 3 ковзні речовини, корегенти смаку і ароматизатори. У дослідах використали таблетпрес (Korsh XL-100, Німеччина), сучасне обладнання для визначення текучості порошків (ERWEKA GT, Німеччина), насипної густини (ERWEKA SVM 202, Німеччина), прилади для дослідження однорідності маси таблеток (Mettler Toledo AB54-S, Швейцарія), стійкості до роздавлювання (ERWEKA TBH-525 WTO, Німеччина), стираності (ERWEKA TAR 200, Німеччина), часу розпадання (ERWEKA ZT 33, Німеччина). Експериментальні дані піддавали статистичній обробці методом дисперсійного аналізу. Результати й обговорення. За результатами статистичної обробки експериментальних результатів дослідили вплив допоміжних речовин на фармако-технологічні показники маси для таблетування (насипна густина, густина після усадки, індекс Карра, текучість, кут укосу), процес таблетування, зовнішній вигляд таблеток, однорідність маси, стійкість до роздавлювання, стираність, розпадання, прозорість розчину, його запах та смак. Висновки. Вивчено вплив допоміжних речовин із групи ковзних речовин, корегентів смаку та ароматизаторів на фармако-технологічні та органолептичні характеристики шипучих таблеток ацетилсаліцилової кислоти, парацетамолу і аскорбінової кислоти. За результатами дисперсійного аналізу побудовано ранжовані ряди переваг. Використовуючи суму порядкових номерів рівнів факторів у ранжованих рядах переваг, відібрано кращі речовини до складу шипучих таблеток. Аеросил 200, натрію сахарин та ароматизатор лимонний забезпечують кращі показники якості таблетної маси і шипучих таблеток ацетилсаліцилової кислоти, парацетамолу і аскорбінової кислоти.uk-UA
dc.formatapplication/pdf
dc.languageukr
dc.publisherТернопільський державний медичний університет імені І. Я. Горбачевського МОЗ Україниuk-UA
dc.relationhttps://ojs.tdmu.edu.ua/index.php/pharm-chas/article/view/9691/9345
dc.rightsАвторське право (c) 2018 Фармацевтичний часописuk-UA
dc.rightshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0uk-UA
dc.sourcePharmaceutical Review; No. 4 (2018); 19-26en-US
dc.sourceФармацевтичний часопис; № 4 (2018); 19-26uk-UA
dc.source2414-9926
dc.source2312-0967
dc.source10.11603/2312-0967.2018.4
dc.subjecteffervescent tabletsen-US
dc.subjectpharmaco-technological parametersen-US
dc.subjectorganoleptic characteristics; dispersion analysisen-US
dc.subjectшипучі таблеткиuk-UA
dc.subjectфармако-технологічні показникиuk-UA
dc.subjectорганолептичні характеристикиuk-UA
dc.subjectдисперсійний аналізuk-UA
dc.titleSTUDY INFLUENCE OF EXCIPIENTS ON PHARMACO-TECHNOLOGICAL AND ORGANOLEPTIC CHARACTERISTICS OF EFFERVESCENT TABLETSen-US
dc.titleВИВЧЕННЯ ВПЛИВУ ДОПОМІЖНИХ РЕЧОВИН НА ФАРМАКО-ТЕХНОЛОГІЧНІ ТА ОРГАНОЛЕПТИЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ШИПУЧИХ ТАБЛЕТОКuk-UA
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record