Show simple item record

ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ ДОПОМІЖНИХ РЕЧОВИН НА ФАРМАКО-ТЕХНОЛОГІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ ПОРОШКОВИХ МАС ПРИ РОЗРОБЦІ ТЕХНОЛОГІЇ ТАБЛЕТОК ЕКСТРАКТУ ГРУШАНКИ КРУГЛОЛИСТОЇ

dc.creatorDarzuli, N. P.
dc.creatorHroshovyi, T. A.
dc.creatorSokolova, K. V.
dc.creatorPodpletnia, O. A.
dc.date2018-06-21
dc.date.accessioned2020-02-26T12:46:05Z
dc.date.available2020-02-26T12:46:05Z
dc.identifierhttps://ojs.tdmu.edu.ua/index.php/pharm-chas/article/view/8995
dc.identifier10.11603/2312-0967.2018.2.8995
dc.identifier.urihttps://repository.tdmu.edu.ua/handle/123456789/15116
dc.descriptionThe aim of the work. Investigation of the influence of substances on the technological properties of compression mixture for compressing in the development of tablets Pyrola Rotundifolia extract.Materials and Methods. Dry extract of round-leaved wintergreen and 27 excipients of five technological groups were used.  Studying of the influence of substances on the technological properties of the quality of tablets, such as: the angle of the natural slope, flowability, the bulk density of the compression mixture were carried out in accordance with the requirements of the State Pharmacopoeia. The tabletting process was evaluated on a five-point scale.Results and Discussion. Tablets was obtained by direct compression to study the effect of 27 substances on the technological properties of the compression mixture. The Greek-Latin cube of the 2nd order was used.The results of the dispersion analysis of the experiment showed that the best flow of compression mixture was provided by fructose, microcrystalline cellulose (MCC) 200, potato starch, neusilin US 2 and calcium stearate.The smallest value of the angle of natural slope of compression mixture was obtained using fructose, potato starch, MCC 302, neusilin US 2 and magnesium stearate.The greatest value of free bulk density compression mixture treated using sodium carboxymethyl starch, CompriM3, potato starch, calcium hydrogen phosphate anhydrous, MCC burst.The greatest value of bulk density after shrinkage Compri M3, potato starch, calcium hydrogen phosphate anhydrous, MCC burst.The best values of the Kara index were obtained using potato starch and fructose.The tablet compression process is best done with the use of tabletosis, parlitol 200SD, ludipress, procolv SMCC 90, MCC 200, vivapur 14, procolv EASYtab SP, vivapur 102.Conclusions. The influence of 27 excipients on the technological properties of compression mixture (the angle of the natural slope, flowability, the bulk density, process of tableting) were studied. The technological properties of the compression mixture of extract of round-leaved wintergreen and excipients indicate the ability to obtain tablets by direct compression.en-US
dc.descriptionМета роботи. Дослідження впливу допоміжних речовин на фармако-технологічні властивості порошкових мас для таблетування при розробці таблеток методом прямого пресування на основі сухого екстракту грушанки круглолистої.Матеріали і методи. Використано сухий екстракт грушанки круглолистої та 27 допоміжних речовин п’яти технологічних груп. Вивчення впливу допоміжних речовин на фармако-технологічні властивості сумішей для таблетування, а саме: кут природнього укосу, вільну насипну густину, насипну густину після ущільнення та текучість проводили відповідно до вимог ДФУ 2 видання. Процес пресування таблеток екстракту грушанки круглолистої оцінювали за п’ятибальною шкалою.Результати й обговорення. При створенні таблеток методом прямого пресування вивчено  вплив 27 допоміжних речовин (ДР)  на фармако-технологічні показники сумішей для таблетування, що містять екстракт грушанки круглолистої. Дослідження проводили з використаннням математичного планування експерименту – греко-латинського кубу 2-го порядку.Результати дисперсійного аналізу експериментальних даних показали, що найкращу текучість порошкових мас з екстрактом грушанки круглолистої забезпечують фруктоза, мікрокристалічна целюлоза (МКЦ) 200, крохмаль картопляний, неуселін US 2 та кальцію стеарат.Найменше значення кута природнього укосу порошкових мас з екстрактом грушанки круглолистої отримували при використанні фруктози, крохмалю картопляного, МКЦ 302, неуселіну US 2 і магнію стеарату.Найбільше значення вільної насипної густини порошкових мас з екстрактом грушанки круглолистої отримували при використанні цукру Compri M3 натрій карбоксиметилкрохмалю, крохмалю картопляного, кальцію гідрофосфату безводного, МКЦ бурсту, а насипної густини після ущільнення – цукру Compri M3, крохмалю картопляного, кальцію гідрофосфату безводного, МКЦ бурсту.Найкращі значення показника індексу Кара отримали при використанні крохмалю картопляного та фруктози.Найкраще процес пресування таблеток відбувався при використанні таблетози 80, парлітолу 200 SD, лудіпресу, prosolv SMCC 90, МКЦ 200, vivapur 14, prosolv EASYtab SP, vivapur 102.Висновки. За допомогою греко-латинського кубу 2-го порядку вивчено вплив 27-ми ДР на фармако-технологічні властивості порошкових мас (плинність, кут природного укосу, вільну насипну густину, насипну густину після ущільнення) і процес пресування таблеток з екстрактом листя грушанки круглолистої.Фармако-технологічні показники порошкових мас екстракту грушанки круглолистої з ДР вказують на можливість отримання таблеток методом прямого пресування.uk-UA
dc.formatapplication/pdf
dc.languageukr
dc.publisherТернопільський державний медичний університет імені І. Я. Горбачевського МОЗ Україниuk-UA
dc.relationhttps://ojs.tdmu.edu.ua/index.php/pharm-chas/article/view/8995/8240
dc.rightsАвторське право (c) 2018 Фармацевтичний часописuk-UA
dc.rightshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0uk-UA
dc.sourcePharmaceutical Review; No. 2 (2018); 32-40en-US
dc.sourceФармацевтичний часопис; № 2 (2018); 32-40uk-UA
dc.source2414-9926
dc.source2312-0967
dc.source10.11603/2312-0967.2018.2
dc.subjecttabletsen-US
dc.subjecttechnological propertiesen-US
dc.subjectcompression mixtureen-US
dc.subjectextracts of Pyrola Rotundifolia L.en-US
dc.subjectround-leaved wintergreenen-US
dc.subjectmathematical planning of the experiment.en-US
dc.subjectтаблеткиuk-UA
dc.subjectфармако-технологічні показники порошкових масuk-UA
dc.subjectрослинні екстрактиuk-UA
dc.subjectгрушанка круглолистаuk-UA
dc.subjectматематичне планування експерименту.uk-UA
dc.titleINVESTIGATION OF THE EFFECTS OF EXCIPIENTS ON TECHNOLOGICAL PROPERTIES OF COMPRESSION MIXTURE IN THE DEVELOPMENT OF TABLET TECHNOLOGY ROUND-LEAVED WINTERGREEN EXTRACTen-US
dc.titleДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ ДОПОМІЖНИХ РЕЧОВИН НА ФАРМАКО-ТЕХНОЛОГІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ ПОРОШКОВИХ МАС ПРИ РОЗРОБЦІ ТЕХНОЛОГІЇ ТАБЛЕТОК ЕКСТРАКТУ ГРУШАНКИ КРУГЛОЛИСТОЇuk-UA
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record