Показати скорочений опис матеріалу
AMINO ACID COMPOSITION OF ARTICHOKE INFLORESCENCE
ДОСЛІДЖЕННЯ АМІНОКИСЛОТНОГО СКЛАДУ АРТИШОКУ СУЦВІТЬ
dc.creator | Fedosov, A. I. | |
dc.date | 2017-10-04 | |
dc.date.accessioned | 2020-02-26T12:41:52Z | |
dc.date.available | 2020-02-26T12:41:52Z | |
dc.identifier | https://ojs.tdmu.edu.ua/index.php/pharm-chas/article/view/8123 | |
dc.identifier | 10.11603/2312-0967.2017.3.8123 | |
dc.identifier.uri | https://repository.tdmu.edu.ua/handle/123456789/15070 | |
dc.description | The aim of the work. Amino acids comprise one of the important components of biologically active compounds in plants. Amino acids are present in plants in highly digestible complexes and in biologically available concentrations for the human body which provides higher bioavailability and physiological activity comparing to synthetic analogues. Thus, the purpose of current work was to study the amino acid composition of artichoke inflorescences.Materials and Methods. Free and bound amino acids were analyzed using the high-performance liquid chromatography (HPLC) method. The chromatographic separation was carried out by the eans of liquid chromatograph Agilent 1200 (Agilent technologies,USA). The amino acids were identified by comparing retention time with the mixture of amino acids’ standard samples.Results and Discussion. 13 free and 14 bound amino acids were identified and quantified in artichoke inflorescences by the means of HPLC. As the results of the experiments have shown, proline (2.21 %) and aspartic acid (1.23 %) dominated among the free amino acids, while aspartic acid (14.44 %) and glutamic acid (5.22 %) were accumulated in high amounts in bound state.Conclusions. The amino acid composition of artichoke inflorescences was studied using the HPLC technique. | en-US |
dc.description | Мета роботи. Амінокислоти є одним із важливих компонентів комплексу біологічно активних речовин рослин. Амінокислоти містяться в рослинах у легкозасвоюваних комплексах і в біологічно доступних концентраціях для організму людини, що зумовлює вищу біодоступність і фізіологічну активність порівняно з синтетичними аналогами. Тому метою роботи було дослідження амінокислотного складу артишоку суцвіть.Матеріали і методи. Визначення вільних та зв’язаних амінокислот проводили методом високоефективної рідинної хроматографії (ВЕРХ). Хроматографічне розділення здійснювали на рідинному хроматографі Agilent 1200 (Agilent technologies, USA). Ідентифікацію амінокислот проводили шляхом порівняння часів утримання з сумішшю стандартів амінокислот.Результати й обговорення. Методом високоефективної рідинної хроматографії у артишоку суцвіттях було ідентифіковано та визначено вміст 14 амінокислот, серед яких13 визначено як у вільному стані, так і зв'язаному, а тирозин виявлено лише у зв’язаному стані. Як показали результати проведених досліджень, серед вільних амінокислот найбільше міститься проліну – 2,21 % і аспарагінової кислоти – 1,23 %, у зв’язаному стані у великій кількості накопичуються аспарагінова кислота (14,44 %) і глутамінова кислота (5,22 %). Тирозин у вільному стані в артишоку суцвіттях не виявлено.Висновки. Методом високоефективної рідинної хроматографії досліджено амінокислотний склад артишоку суцвіть. | uk-UA |
dc.format | application/pdf | |
dc.language | ukr | |
dc.publisher | Тернопільський державний медичний університет імені І. Я. Горбачевського МОЗ України | uk-UA |
dc.relation | https://ojs.tdmu.edu.ua/index.php/pharm-chas/article/view/8123/7489 | |
dc.rights | Авторське право (c) 2017 Фармацевтичний часопис | uk-UA |
dc.rights | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0 | uk-UA |
dc.source | Pharmaceutical Review; No. 3 (2017); 25-30 | en-US |
dc.source | Фармацевтичний часопис; № 3 (2017); 25-30 | uk-UA |
dc.source | 2414-9926 | |
dc.source | 2312-0967 | |
dc.source | 10.11603/2312-0967.2017.3 | |
dc.subject | artichoke | en-US |
dc.subject | non-essential amino acids | en-US |
dc.subject | essential amino acids | en-US |
dc.subject | high-performance liquid chromatography. | en-US |
dc.subject | артишок посівний | uk-UA |
dc.subject | замінні амінокислоти | uk-UA |
dc.subject | незамінні амінокислоти | uk-UA |
dc.subject | високоефективна рідинна хроматографія. | uk-UA |
dc.title | AMINO ACID COMPOSITION OF ARTICHOKE INFLORESCENCE | en-US |
dc.title | ДОСЛІДЖЕННЯ АМІНОКИСЛОТНОГО СКЛАДУ АРТИШОКУ СУЦВІТЬ | uk-UA |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | |
dc.type | info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
Долучені файли
Файл | Розмір | Формат | Переглянути |
---|---|---|---|
Даний матеріал не має долучених файлів. |