Show simple item record

ІДЕНТИФІКАЦІЯ І КІЛЬКІСНЕ ВИЗНАЧЕННЯ ВМІСТУ ФЛАВОНОЇДІВ У ТРАВІ ПАРИЛА ЗВИЧАЙНОГО

dc.creatorKozak, I. V.
dc.creatorVronska, L. V.
dc.creatorDemyd, A. E.
dc.creatorHroshovyi, T. A.
dc.date2017-07-04
dc.date.accessioned2020-02-26T12:41:49Z
dc.date.available2020-02-26T12:41:49Z
dc.identifierhttps://ojs.tdmu.edu.ua/index.php/pharm-chas/article/view/7905
dc.identifier10.11603/2312-0967.2017.2.7905
dc.identifier.urihttps://repository.tdmu.edu.ua/handle/123456789/15052
dc.descriptionThe aim of the work. Determination of the qualitative composition of flavonoids in local samples of Agrimony herb according to the requirements of the State Pharmacopoeia of Ukraine (SPU) for flowering tops of Agrimony and development of the methods of quantitative determination of flavonoid content in it is the urgent matter.Materials and Methods. To study the qualitative composition of flavonoids, four local samples of Agrimony were used; the evaluation of quantitative content of flavonoids was carried out for five samples. A thinlayer chromatography was used to study the qualitative composition and spectrophotometry - to determine the quantitative content of flavonoids.Results and Discussion. The research proved that qualitative composition of flavonoids in Agrimony complied with the requirements of the State Pharmacopoeia of Ukraine for Agrimony flowering tops. To identify the Agrimony, it was suggested to detect flavonoids by thinlayer chromatography, changing the sample preparation of raw materials. Into the reference solution, hyperoside should be added to identify it completely at the chromatogram of the test solution. In electronic absorption spectra of alcohol extracts (70% V/V) of Agrimony in conditions of complexation together with aluminum chloride, the absorption maximum was observed ranging 400-403 nm. Since, the method of quantitative determination of flavonoids was suggested, equivalent to luteolin or luteolin-7-O-glucoside using the value of speciflc absorption rate of complex flavonoids compounds with aluminum chloride.Conclusions. Rutin, hyperoside, isoquercitrin were chosen to be identification markers of Agrimony; quercitrin and other flavonoids with nonquercetin aglycones and phenolcarboxylic acids may be evidenced as zones of orange, green and blue fluorescence at the chromatogram of the test solution. The content of flavonoids in flve samples was determined within 0.90-1.46 % equivalent to luteolin or 1.47-2.39 % as luteolin-7-O-glucoside. The difference between the values of content for different samples is associated with various conditions of raw materials growth as well as with the ambiguousness of the notion "herb”. Therefore, there is a need for implementation of the national part into the monograph of SPU on Agrimony; the use of Agrimony should be provided and the concept "related substance” with criteria of largest possible quantity of gross stems should be introduced. Taking into account the high content and biological activity of flavonoids, the definition for "fl avonoids content” should be adopted in the monograph on Agrimony.en-US
dc.descriptionМета роботи. Встановлення відповідності якісного складу флавоноїдів вітчизняних зразків трави парила звичайного вимогам, наведеним у ДФУ для квітучих верхівок парила та розробка методики кількісного визначення суми флавоноїдів у ній.Матеріали і методи. Для дослідження якісного складу флавоноїдів використано чотири вітчизняні зразки трави парила звичайного, в п’яти зразках проводили оцінку кількісного вмісту флавоноїдів. У роботі використано тонкошарову хроматографію при вивченні якісного складу і спектрофотометрію при визначенні кількісного вмісту флавоноїдів.Результати й обговорення. Проведені дослідження вказали на відповідність якісного складу флавоноїдів трави парила звичайного вимогам ДФУ для парила квітучих верхівок. Для встановлення тотожності трави парила звичайного запропоновано ідентифікувати флавоноїди методом тонкошарової хроматографії, змінивши пробопідготовку сировини. У розчин порівняння додатково слід вносити гіперозид, щоб однозначно ідентифікувати його на хроматограмі випробовуваного розчину. В електронних спектрах поглинання, отриманих для спиртових витягів (70 %, об/об) з трави парила звичайного в умовах комплексоутворення з алюміній хлоридом, максимум поглинання спостерігається в діапазоні 400-403 нм. Зважаючи на це, запропоновано методику кількісного визначення суми флавоноїдів у перерахунку на лютеолін або лютеолін-7-О-глюкозид, використовуючи значення питомих коефіцієнтів поглинання комплексних сполук вказаних флавоноїдів з алюміній хлоридом.Висновки. Ідентифікаційними маркерами трави парила обрано рутин, гіперозид, ізокверцитрин; передбачено можливість присутності кверцитрину та інших флавоноїдів з некверцетиновими агліконами і фенолкарбонових кислот у вигляді зон оранжевої, зеленої і блакитної флуоресценції на хроматограмі випробовуваного розчину. Вміст флавоноїдів у досліджуваних п'яти зразках знаходився у межах 0,90-1,46 % у перерахунку на лютеолін або 1,47-2,39 % у перерахунку на лютеолін-7-О-глюкозид. Відмінність значень вмісту для різних зразків пов'язується як з різними умовами зростання сировини, так і з невизначеністю поняття «трава». Тому є потреба у введенні національної частини в монографію ДФУ на парило, в якій передбачити застосування трави парила, а також ввести показник «Сторонні домішки» із критерієм граничного вмісту грубих стебел. Зважаючи на високий вміст і біологічну активність флавоноїдів, у монографії для трави парила слід запровадити визначення вмісту флавоноїдів.uk-UA
dc.formatapplication/pdf
dc.languageukr
dc.publisherТернопільський державний медичний університет імені І. Я. Горбачевського МОЗ Україниuk-UA
dc.relationhttps://ojs.tdmu.edu.ua/index.php/pharm-chas/article/view/7905/7254
dc.rightsАвторське право (c) 2017 Фармацевтичний часописuk-UA
dc.rightshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0uk-UA
dc.sourcePharmaceutical Review; No. 2 (2017); 38-46en-US
dc.sourceФармацевтичний часопис; № 2 (2017); 38-46uk-UA
dc.source2414-9926
dc.source2312-0967
dc.source10.11603/2312-0967.2017.2
dc.subjectAgrimonia eupatoriaen-US
dc.subjectherben-US
dc.subjectflavonoidsen-US
dc.subjectidentificationen-US
dc.subjectquantitative determinationen-US
dc.subjectthinlayer chromatographyen-US
dc.subjectspectrophotometry.en-US
dc.subjectпарило звичайнеuk-UA
dc.subjectтраваuk-UA
dc.subjectфлавоноїдиuk-UA
dc.subjectідентифікаціяuk-UA
dc.subjectкількісне визначенняuk-UA
dc.subjectтонкошарова хроматографіяuk-UA
dc.subjectспектрофотометрія.uk-UA
dc.titleIDENTIFICATION AND QUANTITATIVE DETERMINATION OF FLAVONOID IN AGRIMONIA EUPATORIAen-US
dc.titleІДЕНТИФІКАЦІЯ І КІЛЬКІСНЕ ВИЗНАЧЕННЯ ВМІСТУ ФЛАВОНОЇДІВ У ТРАВІ ПАРИЛА ЗВИЧАЙНОГОuk-UA
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record