Показати скорочений опис матеріалу
DEVELOPMENT OF SPECIAL (PROFESSIONAL) COMPETENCE AS A WAY TO IMPROVING QUALITY OF STUDENTS’ PRACTICAL TRAINING
РОЗВИТОК СПЕЦІАЛЬНИХ (ФАХОВИХ) КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ ЯК ШЛЯХ ДО ПОКРАЩЕННЯ ЯКОСТІ ПРАКТИЧНОЇ ПІДГОТОВКИ СТУДЕНТІВ
dc.creator | Kryvoviaz, O. V. | |
dc.creator | Tomashevska, Iu. O. | |
dc.creator | Kryvoviaz, S. O. | |
dc.creator | Shcherba, I. K. | |
dc.date | 2018-10-01 | |
dc.date.accessioned | 2019-09-07T08:26:28Z | |
dc.date.available | 2019-09-07T08:26:28Z | |
dc.identifier | https://ojs.tdmu.edu.ua/index.php/med_osvita/article/view/9299 | |
dc.identifier | 10.11603/me.2414-5998.2018.4.9299 | |
dc.identifier.uri | https://repository.tdmu.edu.ua/handle/123456789/11821 | |
dc.description | The aim of the work – to define a technological operation, the implementation of which caused the greatest difficulties, tracking the dynamics of its performance by students in the process of training at the III-V courses of the Pharmaceutical Faculty of M. Pyrohov Vinnytsia National Medical University, as well as developing a plan of measures for the improvement of special (professional) competencies in practical training of students. The main body. The study involved students of the pharmaceutical faculty of the specialties of Pharmacy and Clinical Pharmacy of full-time education, during their training in III, IV and V courses. The study included two consecutive stages: I – survey of students on the questionnaire and analysis of their technological schemes for the manufacture of extemporal drugs in order to identify the technological operation, the implementation of which causes the greatest difficulty; ІІ stage – execution of the operation of the dosage with the subsequent determination of the error of weighing by the formula. As a result of the study, it was found that the operation, the execution of which causes the greatest difficulty, for most students (38.89 %), is the dosage by weight, using both manual and tare scales. Conclusion. The examination of the dynamics of the learning of this skill by students in different periods of study has shown progress in mastering the ability to dosing by weight and improving the practical training of students, as facilitated by the integration of independent theoretical training with the development of the ability to weigh the substances under the direction of the teacher. | en-US |
dc.description | Мета роботи – визначення технологічної операції, здійснення якої спричиняє найбільші труднощі та відстеження динаміки показників її виконання студентами в процесі навчання на ІІІ–V курсах фармацевтичного факультету Вінницького національного медичного університету імені М. І. Пирогова, а також розробка плану заходів по удосконаленню спеціальних (фахових) компетентностей при практичній підготовці студентів. Основна частина. У дослідженні брали участь студенти фармацевтичного факультету спеціальностей “Фармація” і “Клінічна фармація” денної форми навчання, під час їх навчання на ІІІ, IV та V курсах. Дослідження включало два послідовних етапи: І – опитування студентів за анкетою та аналіз ними технологічних схем виготовлення екстемпоральних лікарських засобів з метою визначення технологічної операції, здійснення якої викликає найбільші труднощі; ІІ етап – виконання операції дозування з подальшим визначенням похибки зважування за формулою. В результаті проведеного дослідження було встановлено, що операцією, виконання якої викликає найбільші труднощі, для більшості студентів (38,89 %) є дозування за масою з використанням як ручних, так і тарирних терезів. Висновок. Перевірка динаміки засвоєння цієї навички студентами в різні періоди навчання показала прогрес в опануванні уміння дозування за масою та покращення практичної підготовки студентів, чому сприяє інтеграція самостійної теоретичної підготовки з відпрацюванням уміння відважування речовин під керівництвом викладача. | uk-UA |
dc.format | application/pdf | |
dc.language | ukr | |
dc.publisher | Ternopil State Medical University | uk-UA |
dc.relation | https://ojs.tdmu.edu.ua/index.php/med_osvita/article/view/9299/9158 | |
dc.rights | Авторське право (c) 2018 Медична освіта | uk-UA |
dc.rights | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0 | uk-UA |
dc.source | Medical Education; No 4 (2018); 59-63 | en-US |
dc.source | Медична освіта; № 4 (2018); 59-63 | uk-UA |
dc.source | 2414-5998 | |
dc.source | 1681-2751 | |
dc.source | 10.11603/me.2414-5998.2018.4 | |
dc.subject | special (professional) competencies | en-US |
dc.subject | dosing by mass | en-US |
dc.subject | practical training of students | en-US |
dc.subject | спеціальні (фахові) компетентності | uk-UA |
dc.subject | дозування за масою | uk-UA |
dc.subject | практична підготовка студентів. | uk-UA |
dc.title | DEVELOPMENT OF SPECIAL (PROFESSIONAL) COMPETENCE AS A WAY TO IMPROVING QUALITY OF STUDENTS’ PRACTICAL TRAINING | en-US |
dc.title | РОЗВИТОК СПЕЦІАЛЬНИХ (ФАХОВИХ) КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ ЯК ШЛЯХ ДО ПОКРАЩЕННЯ ЯКОСТІ ПРАКТИЧНОЇ ПІДГОТОВКИ СТУДЕНТІВ | uk-UA |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | |
dc.type | info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
Долучені файли
Файл | Розмір | Формат | Переглянути |
---|---|---|---|
Даний матеріал не має долучених файлів. |