Show simple item record

ОСОБЛИВОСТІ ВИКЛАДАННЯ ПРЕДМЕТА “ОСНОВИ РАЦІОНАЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ” НА КАФЕДРІ ДИТЯЧИХ ХВОРОБ З ДИТЯЧОЮ ХІРУРГІЄЮ

dc.creatorBoyarchuk, O. R.
dc.creatorChornomydz, I. B.
dc.creatorKosovska, T. M.
dc.creatorBurbela, E. I.
dc.date2018-06-12
dc.date.accessioned2019-09-07T08:26:14Z
dc.date.available2019-09-07T08:26:14Z
dc.identifierhttps://ojs.tdmu.edu.ua/index.php/med_osvita/article/view/8831
dc.identifier10.11603/me.2414-5998.2018.1.8831
dc.identifier.urihttps://repository.tdmu.edu.ua/handle/123456789/11755
dc.descriptionThe aim of the work – to analyze the main factors determining the importance of students studying the subject “Basics of rational nutrition”, to identify methods and means of training aimed at improving teaching of the subject, which are used at the Department of Children’s Diseases with Pediatric Surgery, I. Horbachevsky Ternopil State Medical University.The main body. Taking into account that nutrition is an important factor not only in human health, but also a determining factor in the treatment program for virtually all diseases, the study of the subject “Basics of rational nutrition” is important for the future medical specialist of practically any specialty. To ensure the improvement of medical education, there is a need to improve the teaching of scienti c materials to medical students at the departments of higher education. The curriculum allocates a limited number of hours for mastering the discipline “Basics of rational nutrition”, which is why teachers conduct a constant search for modern methods of teaching discipline that will help improve the mastery of theoretical and practical material. The main focus during the classes, in addition to discussing the topic, solving situational problems, discussions and drawing up the menu, is given to the greater contact of students with patients. It enables to broaden the students’ communicative abilities, in practice, to master the peculiarities of the collection of food history, under the supervision of a teacher to compile a menu and to give recommendations for rational and therapeutic nutrition for patients of different age groups with certain diseases. This provides an opportunity to expand the competence of future specialists and improve the training of future specialists in the  eld of “Human Health”.Conclusion. Increasing the interest of medical students in studying the discipline “Basics of rational nutrition” will improve the quality of providing medical care to patients in the future.en-US
dc.descriptionМета роботи – проаналізувати основні фактори, що визначають важливість вивчення студентами предмета “Основи раціонального харчування”, визначити методи та засоби навчання, направлені на поліпшення викладання предмета, які застосовуються на кафедрі дитячих хвороб з дитячою хірургією Тернопільського державного медичного університету імені І. Я. Горбачевського.Основна частина. Враховуючи, що харчування є важливим чинником не лише здоров’я людини, а й визначальним фактором у програмі лікування практично усіх захворювань, вивчення предмета “Основи раціонального харчування” є важливим для майбутнього медичного фахівця практично будь-якої спеціальності. Для забезпечення покращення медичної освіти виникає необхідність вдосконалювати викладання навчального матеріалу студентам-медикам на кафедрах вищих навчальних закладів. Навчальні програми виділяють обмежену кількість годин для оволодіння дисципліною “Основи раціонального харчування”, тому викладачі проводять постійний пошук сучасних методів викладання дисципліни, які сприятимуть покращенню засвоєння теоретичного і практичного матеріалу. Основна увага під час проведення занять, окрім обговорення теми, розв’язування ситуаційних задач, дискусій та складання меню, приділяється більшому контакту студентів із пацієнтами. Це дає можливість розширити комунікативні здібності студентів, на практиці засвоїти особливості збирання харчового анамнезу, під наглядом викладача складати меню та давати рекомендації із раціонального та лікувального харчування пацієнтам різних вікових категорій із певними захворюваннями. Це дає можливість розширити компетентності майбутніх спеціалістів та покращити підготовку майбутніх спеціалістів зі спеціальності “Здоров’я людини”.Висновок. Підвищення зацікавлення студентів-медиків у вивченні дисципліни “Основи раціонального харчування” поліпшить якість надання медичної допомоги пацієнтам у майбутньому.uk-UA
dc.formatapplication/pdf
dc.languageukr
dc.publisherTernopil State Medical Universityuk-UA
dc.relationhttps://ojs.tdmu.edu.ua/index.php/med_osvita/article/view/8831/pdf
dc.rightsАвторське право (c) 2018 Медична освітаuk-UA
dc.sourceMedical Education; No 1 (2018)en-US
dc.sourceМедична освіта; № 1 (2018)uk-UA
dc.source2414-5998
dc.source1681-2751
dc.source10.11603/me.2414-5998.2018.1
dc.subjectbasics of rational nutritionen-US
dc.subjectnutritiologyen-US
dc.subjectteaching methods.en-US
dc.subjectоснови раціонального харчуванняuk-UA
dc.subjectнутриціологіяuk-UA
dc.subjectметодика викладання.uk-UA
dc.titlePECULIARITIES OF TEACHING THE SUBJECT “BASICS OF RATIONAL NUTRITION” AT THE DEPARTMENT OF PEDIATRIC DISEASES WITH PEDIATRIC SURGERYen-US
dc.titleОСОБЛИВОСТІ ВИКЛАДАННЯ ПРЕДМЕТА “ОСНОВИ РАЦІОНАЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ” НА КАФЕДРІ ДИТЯЧИХ ХВОРОБ З ДИТЯЧОЮ ХІРУРГІЄЮuk-UA
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record