Порівняльне фітохімічне дослідження сортів сої щетинистої насіння (Sojae Semina)
Abstract
Соя щетиниста (Glycine hispida Moench) – це рослина, що належить до основних світових видів, яка задовольняє потреби людини у харчуванні, як продовольча, лікарська та технічна культура. За обсягами виробництва насіння цього виду займає четверте місце поряд із пшеницею, кукурудзою та рисом, а цінність та використання насіння за вмістом білка – друге. Це унікальна рослина, популярність якої зумовлена її хімічним складом, оскільки у насінні сої поєднується вміст білка (до 53 %) та жирних олій (до 23 %). Високий вміст білка сої засвоюється на 98% та є відмінною альтернативою продуктам тваринного походження, має збалансований амінокислотний склад, тому може використовуватися у раціоні харчування людини.
Мета роботи полягала у фітохімічному дослідженні сої щетинистої насіння сортів Аполло, Канзас, Іванка, Олдхем.
Проведено вперше фітохімічне дослідження сої щетинистої насіння (Sojae semina) родини бобові (Fabaceae) сортів Олдхем, Іванка, Апполо, Канзас, вирощених у господарствах для комерційних цілей на території Тернопільської області. Спектрофотометричним методом визначено вміст суми амінокислот, методом ВЕТШХ - виявлені ізофлавони і гідроксикоричні кислоти у зв’язаних формах.

