ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕБІГУ ВІЛЬНОРАДИКАЛЬНОГО Й ЕНЕРГОЗАБЕЗПЕЧУВАЛЬНОГО ОКИСНЕННЯ ПРИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОМУ АЛІМЕНТАРНОМУ ОЖИРІННІ
Abstract
Дисертація присвячена з’ясуванню особливостей процесів біологічного окиснення в тканині печінки за умови експериментального аліментарного ожиріння та ролі макро- і мікроелементного складу біологічних субстратів у їх
регуляції.
Встановлено у тварин з аліментарним ожирінням порушення жовчоутворювальної функції і детоксикаційної функцій печінки та доведено активацію процесів ліпідної і білкової пероксидації на фоні гіперпродукції кисневих радикалів, що ініціаціює апоптоз через зниження трансмембранного потенціалу, дезорганізацію енергозабезпечувального окиснення у гепатоцитах.
З’ясовано порушення макро- і мікроелементного обміну у щурів з аліментарним ожирінням. Доведено, що активація антиоксидантного захисту прямо пов’язана з рівнем цинку та купруму, вільнорадикальне окиснення позитивно корелює з вмістом купруму, сироваткового феруму і негативно – з вмістом цинку у крові.