Показати скорочений опис матеріалу

РОЛЬ ВИЩОЇ ШКОЛИ У ФОРМУВАННІ ЗДОРОВОГО СПОСОБУ ЖИТТЯ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ

dc.creatorOliynyk, N. M.
dc.creatorKravets, N. Ya.
dc.creatorPokryshko, O. V.
dc.creatorYelahina, N. I.
dc.date2020-06-03
dc.date.accessioned2020-07-03T09:14:48Z
dc.date.available2020-07-03T09:14:48Z
dc.identifierhttps://ojs.tdmu.edu.ua/index.php/med_osvita/article/view/11158
dc.identifier10.11603/me.2414-5998.2020.2.11158
dc.identifier.urihttps://repository.tdmu.edu.ua/handle/123456789/15353
dc.descriptionThe article analyzes the problem of forming a healthy lifestyle of students. The current approach to deteriorating youth health encourages the search for new ways to generate positive motivation for a healthy lifestyle and scientific research. According to the literature data analysis, less than 15 % of students are considered healthy, 70 % of them have low and below-average levels of physical health, more than half (52.6 %) of them have different morphofunctional abnormalities, 36–40 % have chronic non-infectious diseases, which complicate the process of adaptation to physical and mental activity, impede learning lecture material as well as effective training at universities. The aim of the research was to evaluate and analyze the components of a healthy lifestyle of students and on this basis to determine approaches to the introduction of health-saving technologies in the educational process of higher schools. A survey of students revealed a lack of understanding of the simplest aspects of health care and an inability to assess one’s level of health adequately. 53 students (39.5 %) consider themselves healthy; 38 students (28.3 %) adhere to healthy lifestyles; and only 9 % of students regularly do physical exercises and sports. Only 25 % of them follow the diet. 82 % of students were well informed about the negative impact of bad habits on their health, but 66 % of respondents smoked cigarettes, including 43 % of women. 90 % of students occasionally consume alcoholic beverages, of whom 14 % often consume, and 8 % do not consume. Most of the respondents are confident in the absolute harmlessness of beer, which ranks the first place in the structure of alcoholic beverages consumed by students. But only 9 % of students regularly do physical exercises and sports. Therefore, the priority goals of the modern stage of higher education modernization should be the preservation and strengthening of students’ health, the formation of value orientations, their awareness of the importance of a healthy lifestyle, the introduction of health-saving technologies into the educational process, as significant components in achieving career and life success of youths.en-US
dc.descriptionУ статті аналізується проблема формування здорового способу життя студентської молоді. Сучасна тенденція погіршення здоров’я молоді стимулює пошук нових шляхів формування позитивної мотивації до здорового способу життя та до наукових досліджень. За даними літературних джерел, здоровими можна вважати не більше 15 % студентської молоді, 70 % студентів мають низький і нижче середнього рівні фізичного здоров’я, більше половини (52,6 %) з них мають морфофункціональні відхилення різного характеру, а у 36–40 % відзначаються хронічні неінфекційні захворювання, які ускладнюють процес адаптації до фізичної та розумової діяльності, перешкоджають засвоєнню навчального матеріалу та ефективному навчанню у  вишах. Метою дослідження було оцінити та проаналізувати складові здорового способу життя студентів та на цій основі визначити підходи до впровадження здоров’язберігаючих технологій у навчальний процес вищих навчальних закладів. За результатами анкетування студентів було виявлено відсутність розуміння найпростіших аспектів збереження здоров’я. Здоровими себе вважають 53 студенти (39,5 %); лише 38 із них (28,3 %) дотримуються здорового способу життя; 9 % студентів регулярно займаються фізичною культурою та спортом; 25 % з них дотримуються дієти. Добре проінформовані про негативний вплив шкідливих звичок на здоров’я 82 % студентів, і все ж курять цигарки 66 % опитаних, у тому числі жінки – 43 %. Періодич­но вживають спиртні напої – 90 %, з них часто вживають – 14 %, не вживають – 8 %. Велика частина опитаних впевнена в абсолютній нешкідливості пива, що займає перше місце в структурі вживаних студентами алкогольних напоїв. Натомість фізичною культурою і спортом регулярно займаються лише 9 % студентів. Тому пріоритетним напрямом сучасного етапу модернізації вищої освіти повинні стати збереження та зміцнення здоров’я студентів, формування ціннісних орієнтацій, усвідомлення ними значення здорового способу життя, упровадження в навчальний процес виховання здоров’язбережувальних технологій, як вагомих складових у досягненні кар’єрного й життєвого успіху студентської молоді.uk-UA
dc.formatapplication/pdf
dc.languageeng
dc.publisherTernopil State Medical Universityuk-UA
dc.relationhttps://ojs.tdmu.edu.ua/index.php/med_osvita/article/view/11158/10624
dc.sourceMedical Education; No. 2 (2020); 96-102en-US
dc.sourceМедична освіта; № 2 (2020); 96-102uk-UA
dc.source2414-5998
dc.source1681-2751
dc.source10.11603/me.2414-5998.2020.2
dc.subjecthealthy lifestyleen-US
dc.subjecthealthen-US
dc.subjecthealth-saving technologiesen-US
dc.subjectstudentsen-US
dc.subjectздоровий спосіб життяuk-UA
dc.subjectздоров’яuk-UA
dc.subjectздоров’язбережувальні технологіїuk-UA
dc.subjectстудентська молодьuk-UA
dc.titleTHE ROLE OF HIGHER EDUCATION IN THE FORMATION OF STUDENTS’ HEALTHY LIFESTYLEen-US
dc.titleРОЛЬ ВИЩОЇ ШКОЛИ У ФОРМУВАННІ ЗДОРОВОГО СПОСОБУ ЖИТТЯ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІuk-UA
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


Долучені файли

ФайлРозмірФорматПереглянути

Даний матеріал не має долучених файлів.

Даний матеріал зустрічається у наступних фондах

Показати скорочений опис матеріалу