Особливості харчування підлітків комунального закладу «Мелітопольський медичний фаховий коледж» Запорізької обласної ради в кризових умовах
Abstract
Вступ. Харчування підлітків – надзвичайно важлива проблема сьогодення, яка формує здоров’я і добробут нації в цілому. Правильне, здорове харчування забезпечує нормальний ріст організму, визначає розумовий і фізичний розвиток, оптимальне функціонування всіх органів і систем, формування імунітету та адаптаційних резервів організму. Робота присвячена основним принципам харчування студентської молоді, а саме підлітків, в сучасних кризових умовах.
Мета дослідження - здійснити порівняльний аналіз харчування студентів І курсу комунального закладу «Мелітопольський медичний фаховий коледж» Запорізької обласної ради до та після настання кризових умов, а також пошук варіантів формування свідомого ставлення до харчування, як фактору збереження здоров’я і високої працездатності.
Об’єкт дослідження – стан харчування підлітків у кризових умовах.
Предмет дослідження - сучасні проблеми харчування підлітків у кризових умовах та чинники, що впливають на стан організації повноцінного та раціонального харчування.
Завдання дослідження:
- вивчити спроможність студентів визначати й оцінювати свій харчовий раціон;
- встановити залежність між характером харчування, рівнем працездатності та станом здоров’я;
- висвітлити особливості організації раціонального харчування студентської молоді у науковій літературі;
- визначити фізіолого-гігієнічні основи та вікові особливості харчування підлітків;
- обґрунтувати соціальні проблеми сучасної студентської молоді;
- виявити можливі шляхи формування культури харчування студентів.
Актуальність дослідження. В сучасних кризових умовах, однією з основних проблем є забезпечення повноцінного харчування студентської молоді. Однак, сучасна українська студентська молодь, зокрема підлітки, на жаль, не усвідомлюють, що саме правильне харчування та фізична активність, які є ключовими компонентами здорового способу життя, дозволять їм здійснити омріяне та досягнути певного рівня життєдіяльності. Саме тому, кожен студент повинен володіти необхідними знаннями про раціональне харчування, складові їжі, енергетичну та поживну цінність харчових продуктів та їх роль у життєдіяльності здорового організму.
Крім того, повноцінне збалансоване харчування сприяє зміцненню захисних функцій організму. Якість харчування є вагомим чинником створення сприятливого освітнього середовища, а отже, впливає на життєву активність та якість засвоєння здобувачем освіти навчального матеріалу.
Наукова новизна отриманих результатів - виявлено проблеми в особливостях харчування студентської молоді в кризових умовах, як реакцію на зміну психоемоційного стану. Узагальнено результати порівняльного аналізу анкетування студентів, стосовно особливостей харчування до та після настання кризових умов серед здобувачів освіти І курсу комунального закладу «Мелітопольський медичний фаховий коледж» Запорізької обласної ради.
Практичне значення дослідження - полягає в отриманні об’єктивної інформації про особливості організації раціонального харчування підлітків у критичних ситуаціях. Результати дослідження сприяли розробці рекомендацій з організації раціонального харчування, які направлені на допомогу студентам у збалансуванні свого раціону харчування та налагодженню режиму харчування, що охоплює розподіл продуктів і страв згідно певного хімічного складу та калорійності.
Для реалізації поставлених завдань використовувалися методи дослідження: теоретичний аналіз наукових джерел з досліджуваної проблеми та пошук нових шляхів вирішення даної проблеми.
Результати роботи - дослідили та вивчили особливості раціонального харчування підлітків у кризових умовах і його вплив на здоров’я сучасної молоді.
В процесі роботи провели порівняльний аналіз харчування студентів І курсу комунального закладу «Мелітопольський медичний фаховий коледж» Запорізької обласної ради до та під час кризових умов, виявили проблеми в особливостях харчування студентської молоді в кризових умовах, як реакцію на зміну психоемоційного стану, а також здійснили пошук варіантів формування свідомого ставлення підлітків до харчування, як фактору збереження здоров’я і високої працездатності.
Результати дослідження сприяли розробці рекомендацій з організації раціонального харчування, які були направлені на допомогу студентам у збалансуванні свого раціону харчування та налагодженню режиму харчування, що охоплює розподіл продуктів і страв згідно певного хімічного складу та калорійності.
Collections
Related items
Showing items related by title, author, creator and subject.
-
HEALTHY DIET AT HYPERTENSION
Bey, I. S.; Marushchak, M. I. -
THE PROBLEM OF BALANCED DIET AMONG THE YOUNG
Chernetska, S. I. -
ESSENTIALS OF STUDENTS’ BALANCED NUTRITION
Chernetska, S. I.