Show simple item record

dc.contributor.authorІвасюк, Ірина Миколаївна
dc.date.accessioned2022-05-09T11:14:38Z
dc.date.available2022-05-09T11:14:38Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.citationІвасюк І. М. Фітохімічне та фармакологічне обґрунтування використання біологічно активних речовин смикавця їстівного (чуфи) (Cyperus еsculentus) : дис. ... д-ра філософії : 226 «Фармація, промислова фармація» / Тернопільський національний медичний університет імені І. Я. Горбачевського МОЗ України. Тернопіль, 2021. 203 с.uk
dc.identifier.urihttps://repository.tdmu.edu.ua//handle/123456789/17300
dc.description.abstractДисертаційна робота присвячена вивченню, культивованої в Україні, цінної лікарської рослини з родини осокові (Cyperaceae) смикавця їстівного (Cyperus esculentus L.). Методом високоефективної рідинної хроматографії у смикавця їстівного траві встановлено якісний склад і визначено кількісний вміст 16 зв’язаних і 16 вільних амінокислот; у бульбах – по 15 зв’язаних і вільних. У траві переважають за вмістом такі вільні амінокислоти, як аспарагінова і глутамінова та аланін, у бульбах з вільних домінує аргінін і глутамінова кислота. Зі зв’язаних амінокислот у траві і бульбах смикавця їстівного кількісно переважають аспарагінова і глутамінова кислоти та лейцин. Проведено аналіз жирнокислотного складу сировини смикавця їстівного. Встановлено, що у траві вміст насичених і ненасичених жирних кислот був однаковий. У бульбах спостерігали домінування ненасичених жирних кислот. У ліпофільній фракції смикавця їстівного трави ідентифіковано 10 жирних кислот, у бульбах – 6. У смикавця їстівного траві переважають ліноленова, пальмітинова та лінолева кислоти. Домінуючими жирними кислотами в бульбах є 8-октадеценова, пальмітинова та лінолева. Методом високоефективної рідинної хроматографії у смикавця їстівного траві ідентифіковано та кількісно визначено вміст індивідуальних сполук фенольного характеру – гідроксикоричних кислот: хлорогенової, кофейної, сирінгової, р- кумарової, транс-ферулової, синапової, транс-цинамової, хінної; флавоноїдів: рутину, лютеоліну, кверцетину, ізокверцитрину і нарингеніну; у бульбах – кислот кофейної, сирінгової, транс-ферулової, транс-цинамової та рутину та ізокверцитрину. За результатом аналізу у досліджуваній сировині смикавця їстівного ідентифіковано вільні галову та елагову кислоти. У смикавця їстівного траві та бульбах виявлено і визначено кількісний вміст компонентів конденсованих дубильних речовин – катехіну, галокатехіну, епікатехіну, епігалокатехіну та епікатехін галату. Метoдoм газової хроматографії з мас-спектрометрією встановлено якісний склад і визначено кількісний вміст компонентів летких сполук у сировині смикавця їстівного. Досліджено елементний склад досліджуваної сировини смикавця їстівного. У обох зразках встановлено по 21 хімічному елементу – по 4 макро- (К, Са, Mg, P) та по 17 мікроелементів (Fe, Al, Ba, Zn, Mn, Cu, Ni, B, Se, Hg, As, Sr, Cr, Co, Pb, Cd, Sb). Проведено морфолого-анатомічний аналіз смикавця їстівного трави та бульб, визначено основні діагностичні макро- і мікроскопічні ознаки. Розроблено проєкти методів контролю якості (МКЯ) на нову лікарську рослинну сировину «Смикавця їстівного трава» і «Смикавця їстівного бульби». Визначено оптимальні умови одержання сухого екстракту з смикавця їстівного трави та з бульб, на які розроблено проєкти методів контролю якості «Смикавця їстівного трави екстракт сухий» та «Смикавця їстівного бульб екстракт сухий». Встановлено гостру токсичність сухих екстрактів з смикавця їстівного трави та з бульб. За класифікацією К. К. Сидорова їх віднесено до VI класу токсичності сполук – практично нешкідливі речовини (ЛД50 > 5000 мг/кг). Проведено фармакологічне дослідження сухих екстрактів з смикавця їстівного трави та з бульб, встановлено наявність протизапальної і ранозагоювальної активності у екстракту з трави, та гіпоглікемічної активності у екстракту з бульб.uk
dc.language.isootheruk
dc.publisherТернопільuk
dc.subjectсмикавець їстівнийuk
dc.subjectтраваuk
dc.subjectбульби (бульбочки)uk
dc.subjectсухий екстрактuk
dc.subjectфармакогностичне і фармакологічне дослідженняuk
dc.subjectморфологоанатомічний аналізuk
dc.titleФітохімічне та фармакологічне обґрунтування використання біологічно активних речовин смикавця їстівного (чуфи) (Cyperus еsculentus)uk
dc.typeThesisuk


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record